NXP klaar met transformatie

De transformatie van chipfabrikant NXP is in grote lijnen klaar en het personeel staat voorlopig geen ingrijpende koerswijzigingen te wachten. Dat zegt NXP-topman Rick Clemmer, die eind januari de leiding overnam van Frans van Houten, toen het bedrijf aan een grote reorganisatie bezig was.

NXP kwam in problemen door de kredietcrisis en een grote schuld aan grootaandeelhouder KKR. De schuld is onder Clemmers bewind gereduceerd en tegelijkertijd saneerde hij het personeelsbestand. In Nederland verdwijnen 1.300 van de 5.500 banen.

Voor de buitenwacht en het personeel was niet altijd duidelijk wat NXP van plan was. Twee jaar geleden stootte het bedrijf de divisie af die chips voor mobieltjes maakt en kocht het het Amerikaanse Conexant, producent van settopboxen. Afgelopen zomer vertelde Clemmer weer dat hij in gesprek was met een koper voor de settopboxen en digitale tv-chips. Inmiddels is duidelijk wie dat is: het Amerikaanse Trident, dat NXP’s digitale tv-tak overneemt. NXP betaalt 30 miljoen dollar en krijgt een meerderheidsaandeel van 60 procent in Trident.

Clemmer wil niet zeggen wat voor gevolgen de overeenkomst heeft voor het NXP-personeel, „maar een fusie brengt altijd veranderingen met zich mee”. Volgens de topman zijn de personele gevolgen „een van de details” die nog moet worden ingevuld. „Onze strategie is duidelijk, we zijn nu bezig met de uitvoering.”

Wel moet er een „cultuuromslag” bij het personeel van de voormalige Philips-dochter plaatsvinden, zegt Clemmer: „Een houding met meer passie, die hoort bij het agressieve, concurrerende karakter van de chipindustrie.”

Er zit nu een opgaande lijn in de kwartaalomzetten van chipmaker NXP. Ten opzichte van een jaar geleden blijven de resultaten van het derde kwartaal negatief (min 15 procent). Clemmer ziet de resultaten aantrekken in de auto-industrie, waar NXP chips levert voor elektronica. „Maar dat komt voornamelijk door overheidssteun. Er is nog geen sprake van een structureel groeiende vraag.”

    • Marc Hijink