NRCBOEKEN.NL

Gabriel Garcia Marquez op zijn tachtigste verjaardag (Foto AP)
**FILE**Colombian writer Gabriel Garcia Marquez toasts with journalists during the Inter American Press Association meeting in Cartagena, Colombia, Monday, March 19, 2007, 13 days after he turned 80. A recent newspaper article explained the fight that started the mysterious feud between the Nobel Prize for literature winner and Peruvian novelist Mario Vargas Llosa. (AP Photo/ William Fernando Martinez)
AP

Mets & Schilt Uitgevers gaan afzonderlijk verder

Afgelopen Frankfurter Buchmesse was Maarten Schilt van uitgeverij Mets & Schilt met een nieuwe uitgeverij aanwezig: Schilt Publishing. Mets & Schilt, een uitgeverij die vooral opviel door sterke non-fictie en opvallende fotoboeken, wordt opgeheven. Maarten Schilt gaat verder als Schilt Publishing, zo liet hij Boekblad weten. Er zou geen conflict aan de boedelscheiding ten grondslag liggen, maar een verwijdering wat interessegebieden betreft. Schilt Publishing gaat zich richten op Engelstalige fotografie en kunstboeken, waaronder de World Press Photo-boeken. De nieuwe uitgeverij zal samenwerken met Thames & Hudson, die distributie en vertegenwoordiging gaat verzorgen. Wat Jan Mets met zijn deel van de oude uitgeverij gaat doen blijft onduidelijk. Maarten Schilt en Jan Mets waren niet bereikbaar voor commentaar. (TJ)

Magris waarschuwt voor Berlusconi-fascisme

Tijdens de in ontvangstneming van de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel, afgelopen zondag, waarschuwde de Italiaanse schrijver Claudio Magris voor het toenemende populisme in Europa en voor nieuwe grenzen in Europa, die ‘een democratie zonder democratie’ kunnen veroorzaken. Zo wees hij op de ‘onzichtbare grenzen’ tussen autochtonen en immigranten in de grote Europese steden. Zonder Berlusconi direct bij naam te noemen, gaf Magris de Italiaanse regering een flinke veeg uit de pan. Hij zei ‘te hopen dat zijn land niet opnieuw de pionier zou zijn in negatieve zin: ten slotte hebben wij het fascisme uitgevonden in Europa’. Als essayist en columnist voor de Italiaanse krant Corriere della Sera toonde Magris, samen met Umberto Eco, zich vaak zeer kritisch over de Italiaanse premier Berlusconi. (LdP)

Buchmesse ontslaat in opspraak geraakte manager

De Frankfurter Buchmesse heeft projectmanager Peter Ripken ontslagen, omdat hij de dissidente schrijfster en milieu-activiste Dai Qing het spreken onmogelijk maakte op de slotceremonie, meldt Deutsche Welle. Ripken wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het niet uitnodigen van twee dissidente Chinese schrijvers voor een eerder symposium, wat leidde tot een rel. Volgens Ripken handelde hij onder druk van de Chinese autoriteiten. (MS)

Geruchtmakend Mandela-boek naar Spectrum

De uitgeverijen Lannoo en Het Spectrum hebben de Nederlandstalige rechten verworven van Conversations with Myself. Op de Frankfurter Buchmesse was er een stormloop op de rechten van dit nog uit het Mandela-archief te distilleren boek. Mandela gaf toestemming om te putten uit niet eerder gepubliceerde brieven en dagboeken. Conversations with Myself moet najaar 2010 – twintig jaar na Mandela’s vrijlating uit de gevangenis – wereldwijd verschijnen. (DL)Uitgebreide literaire kritiek nu online

De vorige week online gegane site De Reactor wil literaire kritiek een serieuze aanwezigheid op internet geven (www. dereactor.org). Naar eigen zeggen is ‘De Reactor bedoeld voor een breed publiek van geïnteresseerde lezers die vaak hun gading niet meer vinden in de kolommen van kranten en weekbladen. Anders dan in de kranten en weekbladen, speelt de actualiteitswaarde van de besproken publicaties en de naamsbekendheid van de auteurs een minder grote rol.’ Het project kreeg een startsubsidie van de Nederlandse Taalunie en wordt ondersteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en Stichting Lira. (TJ)

De Bijbel: ‘een handboek voor slechte moraal’

In Portugal is beroering ontstaan nadat Nobelprijswinnaar José Saramago bij de voorstelling van zijn laatste boek, Caim de Bijbel een ‘handboek voor slechte moraal’ heeft genoemd, meldt AFP. De roman Caim is een ironische hervertelling van het verhaal van Kain, zoon van Adam en Eva, die zijn broer Abel om het leven bracht. Saramago zei dat de samenleving wellicht beter af zou geweest zijn zonder het heilige boek. Hij geloofde niet dat katholieke gelovigen beledigd zouden zijn, ‘omdat die toch de bijbel niet lezen’. (HC)

OP DE SITE

Thuisblijfmoeders en Edgar Allen Poe

Bloggen over thuisblijvende moeders toen en nu, Fictie bij de feiten: de luchtballonvaart en Edgar Allen Poe.

M.m.v. Hans Cottyn, Toef Jaeger, Leonhard de Paepe, Sebastiaan Kort en Maartje Somers.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Maartje Somers
    • Toef Jaeger
    • Leonhard de Paepe