Nokia klaagt Apple aan

Nokia, de Finse fabrikant van mobieltjes, klaagt het Amerikaanse technologiebedrijf Apple aan wegens schending van tien octrooien in de iPhone. Volgens Nokia heeft Apple in zijn smartphone technieken gebruikt die eigendom zijn van Nokia. Het gaat onder meer om gebruik van draadloze verbindingentechnologie, waaronder gsm, umts en draadloos internet (zogeheten wireless lan).

De Finse marktleider zegt de afgelopen jaren 40 miljard euro aan ontwikkelingskosten te hebben uitgegeven en beschuldigt Apple ervan voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. „Het principe van de telefoonindustrie is dat de partijen die meebetalen aan technologieontwikkeling de standaarden creëren, waar andere fabrikanten een vergoeding voor moeten betalen”, zegt Nokia in een persverklaring.

Gevestigde namen als Nokia, Samsung en Sony Ericssson hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe standaarden voor mobiele telefonie en berekenen elkaar onderling daarom zelden licentiekosten. Apple is relatief nieuw op de telefoonmarkt: het begon pas in 2007 met de productie van de iPhone, maar wist snel marktaandeel te winnen.

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 7,4 miljoen iPhones. Nokia zag zijn marktaandeel in het snel groeiende smartphonesegment ondertussen krimpen van 41 naar 35 procent. Het bedrijf was al met Apple in onderhandeling over licentiekosten, die volgens schattingen tot 12 dollar (8 euro) per toestel kunnen oplopen.