No knead focaccia

Het begon allemaal zo’n tweeënhalf jaar geleden, toen ik in de ban raakte van een brood dat je niet hoeft te kneden. In een week tijd bakte ik negen broden volgens recept van de New Yorkse bakker Jim Lahey. (Google no knead bread en je bent een dag zoet met enthousiaste verhalen van kookbloggers overal ter wereld.)

Na die ene week heb ik het no knead brood nog vaker gebakken. Soms weer net zo fanatiek als toen, dagen achter elkaar. Soms vergat ik het brood ook weer maandenlang, zoals dat gaat met dit soort hobby’s.

Deze herfstvakantie kreeg ik plotseling onbedwingbare zin om focaccia te bakken. En zo kwam ik toch weer terecht bij Jim Lahey, wiens oorspronkelijke idee ik uitwerkte tot een nieuw recept. Als vanouds ruikt mijn keuken naar een Franse bakkerij om zes uur in de ochtend en zijn mijn kleren besneeuwd met een ragfijn waasje witte bloem.

Zes broden bakte ik deze keer. Het zesde was eindelijk zoals ik het hebben wilde: een supereenvoudig te maken focaccia, met veerkrachtig kruim, fijne kauwkwaliteiten en een mooie, diepe smaak. Die smaak dankt het brood deels aan het kikkererwtenmeel dat erin zit, en deels aan de ingrediënten die elke focaccia een focaccia maken, olijfolie, kruiden (in dit geval rozemarijn) en knisperend zeezout.

Wie de wetenschappelijke formule van brood-dat-je-niet-hoeft-te-kneden wil doorgronden, kan no knead bread intypen in de zoekmachine van het kookblog (nrcnext.nl/koken). Wie het een zorg zal zijn hoe het gluteneiwit in tarwemeel zich onder invloed van vocht en tijd ontwikkelt tot een fijnmazig netwerk, kan gewoon meteen aan de slag. En laat me vooral weten (op het kookblog) of het is gelukt, en wat je van het brood vindt.

Voor 1 brood:

400 gram bloem

100 gram kikkererwtenmeel

½ theelepel gist

½ theelepel zout

2 eetlepels olijfolie + extra om te besprenkelen

grof maïsmeel (polenta) voor op de bakplaat

fleur de sel of zeezoutvlokken

een paar takjes rozemarijn

Meng de bloem, het kikkererwtenmeel, de gist en het zout in een kom. Voeg de olijfolie toe en 400 ml koud water. Roer met een houten lepel tot een dikke pap. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 18 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bestrooi een bakplaat gelijkmatig met het maïsmeel. Laat met behulp van een spatel het gerezen deeg uit de kom op de bakplaat vallen. Wrijf je handen in met wat olijfolie en vorm het deeg tot het een gelijkmatige dikte heeft van zo’n 3 centimeter. Prik met je vinger hier en daar gaatjes in het deeg. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en rozemarijnnaaldjes. Bak het brood in 30 – 35 minuten gaar en bruin.

Janneke Vreugdenhil

Vertel over jouw keukenexperimenten op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke aardappels met paddestoelen uit de oven.

    • Janneke Vreugdenhil