Leefbaar Rotterdam beheerst debat lijsttrekkers PvdA

Hij was welkom, maar mocht „alleen kijken”. Fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam was gisteravond aan de Straatweg in de Rotterdamse wijk Hillegersberg getuige van het eerste PvdA-lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De kandidaten Hamit Karakus, Ronald Motta en Dominic Schrijer noemden de naam van Sørensens partij veelvuldig.

De Rotterdamse PvdA-afdeling vreest de negatieve gevolgen van de slechte landelijke peilingen. De partij maakt zich op voor een felle strijd met Leefbaar Rotterdam, sinds 2002 de grootste electorale concurrent. Al ziet Karakus, nu bouwwethouder, dat anders. „Een deel van de Leefbaarkiezers komt niet bij ons terug. Het electorale gevaar komt van GroenLinks en D66.”

Alle kandidaat-lijsttrekkers benadrukten dat de partij vooral zelfvertrouwen moet uitstralen. Karakus vond dat de PvdA weer „agendasettend” moet zijn. We zijn „niet de Partij van de Droomverhalen”, zei Schrijer, wethouder van werk en sociale zaken.

Schrijer presenteerde zich als de man van de concrete plannen. Hij wil een ‘Rotterdamse studiebeurs’ invoeren voor gezinnen die geen lening durven aangaan om zoon of dochter te laten studeren. En hij wil 100.000 bomen erbij in 2030, „vijfduizend per jaar”. Zijn collega-wethouder Karakus was minder concreet. Hij benoemde zichzelf tot de man die mensen kan binden. „We moeten angsten wegnemen, zowel bij mensen uit de oude wijken als bij nieuwkomers. We moeten de overeenkomsten benadrukken.”

Het dissidente raadslid Ronald Motta overtuigde de enkele tientallen aanwezigen met zijn plan jongeren aan de partij te binden. „We moeten jongeren bereiken via YouTube en Hyves. We moeten een politieke game maken. Dat kan echt iets losmaken.”

De kandidaten vielen elkaar nauwelijks aan. Ze waren het opvallend eens met elkaar over de belangrijkste punten: strijden tegen werkloosheid, geen mensen uitsluiten op basis van religie of etniciteit. Vanaf 31 oktober mogen de PvdA-leden stemmen, op 15 november maakt het partijbestuur de winnaar bekend.