'Laatste Marokkaan vertrekt vandaag'

Met een prikkelend en humoristisch filmpje willen Marokkaans- Nederlandse jongeren van munt.nu een bijdrage leveren aan de soms verhitte discussie over integratie.

Van boven naar onder: verveling bij Sociale Dienst, wachten op taxi, krant niet bezorgd en de laatste Marokkaan scheert een klant, uit de kritische, satirische film Kop of Munt.


En als alle Marokkanen nu eens allemaal en masse Nederland verlieten, zoals in sommige extreemrechtse, vreemdelingenhatende kringen, wordt gedroomd.

Wat dan?

Hoe ziet Nederland er dan uit? In een professioneel gemaakt filmpje van negen minuten is dat scenario met humor uitgewerkt. Kop of munt heet het filmpje, en het is deze week op internet geplaatst door een team van Marokkaans-Nederlandse jongeren die het naar eigen zeggen nodig vinden „dat een belangrijk maatschappelijk thema eens niet hysterisch of paniekerig wordt benaderd”. Ze willen de discussie over Marokkanen in Nederland een frisse impuls geven, verfrissend als munt: vandaar dat ze zich verenigd hebben onder de naam Munt, met een eigen website, www.munt.nu

Een ontredderd en desolaat Nederland zien we in het filmpje. In de openingsbeelden fietst een man in een ochtendjas, een autochtoon, gehaast door een rommelige stadswijk waar gesloopt wordt. Hij passeert een op de grond achtergelaten krantenbezorgersfiets. De kranten waaien over de grond. We kunnen een krantenkop lezen op de voorpagina van de krant, die Munt heet, in close-up: Laatste Marokkaan vertrekt vandaag. Wat de consequenties zijn van die gedeeltelijke ontvolking brengt de film vervolgens in beeld. De krant wordt bijvoorbeeld niet meer bezorgd: daarom moet de man ’s ochtends zelf naar het krantenverdeelpunt fietsen om zijn krantje te halen. Bij de kapper, waar een klant voor een scheerbeurt wordt ingezeept, zien we opnieuw de krant in: een lege opiniepagina. Met daarop alleen de dringende oproep: „Stuur alstublieft uw ongezouten mening voor deze opiniepagina!” En zo gaat het verder: mensen staan tevergeefs bij een taxistandplaats te wachten. Geen taxi rijdt meer. Cultuursector in het slop, kopt de Munt. We zien dat een theatervoorstelling van de Marokkaans-Nederlandse cabaretier Ajib Amhali wordt afgelast: er komt geen kip meer. Ambtenaren naar 20-urige werkweek, kopt de Munt. We zien ambtenaren van de Sociale Dienst die niks te doen hebben en zich, met het boek Gastvrijheid voor Dummies op het bureau, stierlijk vervelen. Voetbalclub Feyenoord wordt kampioen, maar het legioen wacht vergeefs op de burgemeester die de club moet huldigen. Enzovoorts. Het is duidelijk dat de makers van Kop of Munt, zoals ze zelf schrijven, er niet voor terugdeinzen om ‘te knipogen naar de realiteit’ en ook zelfspot hebben. Wie er precies achter het Munt-team zit, dat de film met Jisk Filmproducties uit Utrecht maakte, blijft onduidelijk. Ze hullen zich met opzet in nevelen. Kenners hebben in de scherende kapper in het filmpje, de laatste Marokkaan die vertrekt, in ieder geval de Marokkaans-Nederlandse Mohamed Ghabri herkend, als mc (master of ceremony) in het Amsterdamse clubcircuit bekend als Mc Lyrical Tie.

Met dit filmpje plaatst het Munt-team zich in een jonge traditie, om per film een bijdrage te leveren aan het multiculturele debat in Nederland. Het begon in 2004 met het filmpje Submission, van politicus Ayaan Hirsi Ali, waarin zij zich verzette tegen de positie van de vrouw in de traditionele islam. Regisseur Theo van Gogh werd mede om dat filmpje door een godsdienstfanaticus vermoord, op 2 november vijf jaar geleden. Politicus Geert Wilders kwam in 2008 met het filmpje Fitna, over moslimextremisme, dat voor veel ophef zorgde. Wilders wordt mede wegens Fitna vervolgd wegens haat zaaien en discriminatie van moslims. De bijdrage aan het debat van de Marokkaans-Nederlandse jongeren met het filmpje Kop of munt is veel luchtiger. De reacties op het filmpje zijn uiteenlopend. In Nederlands-Marokkaanse kringen wordt verdeeld, maar overwegend positief gereageerd. Schrijver Hassan Bahara (van de roman Damsko) noemt het filmpje „wranggeestig en goed gemaakt”. En in anti-multiculturele kringen is juichend gereageerd. LOL (Laughing Out Loud ) Nederland 100 procent Marokkanen-vrij, meldde de website van het extreem-rechtse Stormfront.

Bekijk Kop of munt op www.munt.nu

Strip Paulien Cornelisse verschijnt morgen

    • Paul Steenhuis