Laatste kranten uit Rotterdam

De Persgroep wil zijn drukkerij in Rotterdam per 1 december dit jaar sluiten. Maar de drukkers liggen dwars. Zij schermen met een werkgarantie tot september volgend jaar.

Nog anderhalve maand en dan rollen mogelijk de laatste kranten van de pers in de PCM-drukkerij in Rotterdam. De Persgroep Nederland, zoals PCM Uitgevers sinds deze zomer heet, wil het Grafisch Bedrijf Rotterdam 1 december sluiten en de productie van onder meer AD en NRC Handelsblad verplaatsen naar Amsterdam en Den Haag. Zo bespaart het bedrijf 1,5 miljoen euro per maand. Maar het is nog maar de vraag of de drukkerij in december dicht gaat.

De sanering van Grafisch Bedrijf Rotterdam (GBR) dreigt te worden vertraagd door een conflict tussen de directie en vakbond FNV Kiem. De bond wil onder meer dat het bedrijf zich houdt aan een werkgarantie voor het Rotterdamse personeel tot 1 september volgend jaar en de toezegging dat tweederde van de Rotterdamse drukkers in Den Haag aan de slag kan. De directie ontkent dat ooit zulke beloftes zijn gedaan. De uitgever zegt die ook niet meer te kunnen opbrengen vanwege de crisis: de advertentie-inkomsten zijn met circa een kwart gedaald.

De ondernemingsraad van GBR weigert nu in te stemmen met het collectief ontslag van alle 160 medewerkers van de Rotterdamse drukkerij. Zonder die instemming laat sluiting nog wel even op zich wachten. FNV Kiem overweegt om naar de Ondernemingskamer te stappen als het concern de geclaimde afspraken met de drukkers niet nakomt. Bestuurder Bernard van Iren van FNV Kiem heeft dat vorige week laten weten aan Bert Groenewegen, voormalig bestuursvoorzitter van PCM en nu operationeel directeur van De Persgroep Nederland. „De directie springt van de hak op de tak”, zegt Van Iren. „In juli spreken zij met de bonden een sociaal plan af en belooft men daarnaast een werkgarantie voor het personeel, en een maand later moet Rotterdam dicht en staat iedereen op straat.”

De Persgroep wil Rotterdam sluiten, omdat de uitgever kampt met overcapaciteit. Sinds het Belgische concern afgelopen zomer een meerderheidsbelang nam in PCM, bezit het bedrijf drie krantendrukkerijen in Nederland: in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Die laatste drukkerij werd afgelopen zomer voor 19,5 miljoen euro overgenomen van Wegener. De overname maakte deel uit van een grotere transactie rond het AD. De Persgroep en PCM namen het belang in het AD van medeaandeelhouder Wegener over en Wegener kreeg de nieuwsbladen van PCM in Zuid-Holland. Zo maakte PCM een einde aan een relatief duur drukcontract met Wegener voor het AD.

Volgens Groenewegen kan hij toe met twee in plaats van drie drukkerijen. „De oplagen van onze dagbladen zijn gedaald, ook vanwege de sluiting van onze gratis krant Dag. Bovendien zijn de kranten dunner vanwege de lastige advertentiemarkt.” De Amsterdamse drukkerij kan volgens Groenewegen ook nog een stuk efficiënter werken. „De pers daar heeft door technische problemen nog nooit op maximale snelheid gedraaid.” Een consequentie van de sluiting in Rotterdam kan zijn dat deadlines van de kranten worden vervroegd.

Volgens Groenewegen heeft hij er nooit een geheim van gemaakt dat een van de drie drukkerijen dicht zou moeten. „Al in 2008 werd gesproken over sluiting van een drukkerij. In het sociaal plan dat wij in juli afsloten komt dat ook ter sprake.” Bernard van Iren van FNV Kiem ontkent dat de sluiting van GBR concreet wordt genoemd. „De toekomst van de drie drukkerijen zou worden onderzocht door een onafhankelijk bureau. Maar kennelijk stond de uitkomst al vast.”

Geruchten over de overname van de Wegener-drukkerij in Den Haag leidden eind vorig jaar al tot grote onrust bij de drukkers in Rotterdam. Zij vreesden dat hun bedrijf – met oudere persen dan in Amsterdam en Den Haag – het slachtoffer zou worden van die overname. De PCM-directie was zelfs bang voor een staking onder de drukkers. Van Iren: „Met de beloften heeft de directie tijd gekocht en de rust proberen te bewaren. Toen dat niet meer nodig was, heeft ze de plannen gewijzigd.”

De Persgroep Nederland kan de ophef over de Rotterdamse drukkerij en een mogelijke gang naar de Ondernemingskamer slecht gebruiken. Het concern moet de komende maanden een koper vinden voor NRC Media, omdat het volgens de NMa anders te dominant is op de Amsterdamse krantenmarkt. Verder wil De Persgroep de divisie Algemene Boeken verkopen. En men wacht op uitspraak van de Ondernemingskamer in de zaak over wanbeleid bij PCM in de periode dat Apax de grootste aandeelhouder was. Wanneer die uitspraak komt is onbekend.

    • Jan Benjamin