Kroes laat steun Opel passeren

De Europese Commissie ziet af van een onderzoek naar oneigenlijk gebruik van staatssteun door de Duitse regering bij de verkoop van autofabrikant Opel. De situatie bij Opel is zo kritiek, zeggen meerdere bronnen, dat het bedrijf failliet zou zijn voor het onderzoek is afgerond.

Vorige week liet eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) de Duitse regering nog schriftelijk weten dat zij aanwijzingen heeft dat de staatssteun voor Opel niet conform de Europese concurrentieregels is. Berlijn zou General Motors – de huidige Amerikaanse eigenaar van Opel – hebben gedwongen Opel aan het Canadese Magna en de Russische Sberbank te verkopen, en niet aan andere mogelijke kopers zoals Fiat. Dit omdat Magna betere garanties voor werkgelegenheid in Duitsland bood.

Bondskanselier Merkel beloofde Opel na verkoop aan Magna 4,5 miljard euro aan staatssteun. Andere landen met Opel-fabrieken werden daardoor gedwongen om, ieder voor zich, deals met Magna te sluiten die zo min mogelijk ontslagen opleveren.

De Commissie heeft de plicht om bij aanwijzingen van oneigenlijk gebruik van staatssteun een onderzoek te starten. Kroes begint wel een onderzoek naar oneigenlijke staatssteun bij het Duitse HSH Nordbank, bleek vanmorgen.

Eerder deze week liet Kroes’ woordvoerder al weten dat zij „niet de intentie heeft” om de Opel-verkoop te blokkeren. Als de verkoop wordt uitgesteld en Opel failliet gaat, zal Brussel verantwoordelijk worden gehouden voor 50.000 ontslagen in recessietijd, vreest zij. Kroes wil wel een schriftelijke verklaring van GM dat het concern niet door Berlijn onder druk is gezet.

Commissie-voorzitter José Manuel Barroso heeft intussen Kroes’ voorganger Mario Monti gevraagd om een rapport te schrijven over de mogelijkheden om de Europese interne markt nieuw leven in te blazen. De interne markt, schrijft Barroso in de opdrachtbrief aan Monti waarin hij de affaire-Opel niet noemt, „heeft nieuwe politieke wil nodig om de dreiging van economisch nationalisme te weerstaan”.

Interne markt: pagina 13