Hoofdrol voor Reis

PSV boekt kleine zege (1-0) in Europa League tegen het stugge FC Kopenhagen.

Braziliaan Jonathan Reis mist strafschop en maakt het winnende doelpunt.

Fred Rutten gaf gisteravond in het Europa-Leagueduel met FC Kopenhagen in de spits de voorkeur aan Jonathan Reis boven Ola Toivonen. De PSV-trainer moest tot ver in de tweede helft geduld hebben om te constateren dat de Braziliaan zijn uitverkiezing waarmaakte. Toen rondde Reis een voorzet van Balazs Dzsudzsak doeltreffend af. Daarmee besliste het twintigjarige talent de wedstrijd en behield PSV de koppositie in groep K na een eerdere overwinning op CFR Cluj en een gelijkspel tegen Sparta Praag.

FC Kopenhagen was dit decennium een Angstgegner van Ajax. Twee keer werd Ajax door de Denen uitgeschakeld. De eerste keer, in 2001 in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi, vormde dat de inleiding voor het ontslag van trainer Co Adriaanse. Vijf jaar later versperde Kopenhagen het Ajax van trainer Henk ten Cate de weg naar de groepsfase van de Champions League.

De club kreeg door het optreden op het hoogste podium van het internationale clubvoetbal veel uitstraling in Denemarken en zelfvertrouwen. Ook dit seizoen was Kopenhagen dicht bij deelname aan de Champions League. Maar dit seizoen bleek Apoel Nicosia te sterk. De Cypriotische ploeg maakte een 1-0 achterstand opgelopen in de Deense hoofdstad op het eiland goed (3-1).

Oud-Ajacied Jesper Grønkjaer, 32 jaar inmiddels, maakt sinds 2006 deel uit van de ploeg na omzwervingen in Engeland (Chelsea, Birmingham City), Spanje (Atletico Madrid) en Duitsland (VfB Stuttgart). Nooit won hij met Ajax in Eindhoven. Dat gebeurde dus ook gisteravond niet met zijn huidige ploeg. Grønkjaer vormde geen gevaar voor de PSV-defensie, waar Timmy Simons in het centrum de geblesseerde André Ooijer verving. Grønkjaer speelde nog tegen Ooijer voordat de verdediger van PSV naar Blackburn Rovers vertrok. De aanvaller, veelal linksbuiten maar gisteravond tweede spits, werd vorig seizoen met Kopenhagen zowel kampioen als bekerwinnaar.

Grote aantrekkingskracht op het Brabantse voetbalpubliek had het duel niet. Het stadion van PSV was slechts voor de helft gevuld, met zeventienduizend toeschouwers. De seizoenkaarthouders van de Eindhovense club blijken niet erg happig minimaal zestig euro neer te leggen voor een passepartout voor de drie groepswedstrijden van de nieuwe Europa League. „Ze zijn hier een ander deuntje gewend”, zei Rutten vooraf. En hij doelde op de herkenningstune van de Champions League.

De trainer hoopte vooraf dat zijn spelers hun routine zouden „omzetten in zakelijkheid”. Hij had de ervaringen van Ajax nog in het achterhoofd. De Denen ontpopten zich in de duels met de Amsterdamse ploeg als stugge verdedigers die genadeloos konden toeslaan in de tegenaanval. Maar gisteravond bleek FC Kopenhagen ondanks een gesloten defensie toch ook bereid de helft van de tegenstander op te zoeken.

Vooral de Tsjechische rechtsback Zdenek Pospech stelde de Eindhovense ploeg voor wat problemen door brutaal steeds over de vleugel richting PSV-doelman Andreas Isaksson op te stomen. Over het algemeen was Dame N’Doye uit Senegal de enige echte aanvaller. Het team van Rutten gaf nauwelijks kansen weg. Anderzijds kreeg PSV in de eerste helft maar moeizaam controle over de wedstrijd. Het speelde in een te laag tempo en kon aanvallend geen vuist maken.

Desondanks had PSV voor rust op voorsprong moeten komen. Na ruim een half uur verspeelde Mikael Antonsson de bal aan Reis voor zijn eigen strafschopgebied. De fout deed denken aan die van Niklas Moisander van AZ in het Champions-Leagueduel met Arsenal, eerder deze week. Die was fataal, deze niet. Ondanks het feit dat Antonsson tot zijn eigen ontsteltenis in de poging zijn fout te corrigeren Reis onderuit haalde voor de doelmond. De Braziliaan, die op zijn zeventiende voor vijf miljoen is aangetrokken door PSV en al enkele keren op de nominatie stond om te worden uitgeleend omdat er werd getwijfeld aan zijn capaciteiten, nam net als tegen Sparta Praag zelf plaats achter de strafschopstip. Doelman Johan Wiland ging naar de goede hoek en stopte de matig ingeschoten bal.

De enige schade voor Antonsson, die later bij een inzet van Orlando Engelaar bijna in eigen doel schoot, was een gele kaart. In de tweede helft drong PSV wat vaker aan. Rutten verving Otman Bakkal voor Toivonen. Maar meer dan de treffer van Reis kreeg het publiek in Eindhoven niet te zien.