Heerenveen en PSV winnen, FC Twente verliest

Trainer Jan de Jonge van SC Heerenveen heeft gisteren in Berlijn zijn zin gekregen. De opvolger van de ontslagen Noorse coach Trond Sollied hoopte na een reeks teleurstellende resultaten onder zijn leiding op een overwinning tegen het ook al slecht presterende Hertha BSC in de Europa League. De begeerde zege kwam er dankzij een treffer van Hernan Losada en ondanks een rode kaart voor Daryl Janmaat: 0-1.

Voor De Jonge kwam de zege op Hertha, de ploeg die in de Bundesliga de laatste plaats bezet, als geroepen. „We hadden heel hard een overwinning nodig”, zei de oefenmeester van SC Heerenveen na afloop, doelend op de tot dusver matige verrichtingen dit seizoen. In de eredivisie bezet de club uit Friesland de zestiende plaats, in de Europa League klom de club nu naar de tweede plaats.

Coach De Jonge sprak van een verdiende overwinning. De overwinning vond hij niettemin verdiend, ook al was het tegen de hekkensluiter van de Bundesliga. „Als we verliezen ligt het aan ons, als we in Duitsland winnen ligt het aan Hertha. De waarheid zal wel in het midden liggen.”

PSV behaalde gisteravond met weinig verheffend spel zijn tweede opeenvolgende overwinning in de groepsfase van de Europa League behaald. In Eindhoven werd FC Kopenhagen uit Denemarken door een late treffer van Jonathans Reis verslagen, 1-0. Tegen FC Kopenhagen was Reis basisspeler, evenals enkele dagen eerder tegen SC Heerenveen. Opnieuw liet coach Fred Rutten daarmee Ola Toivonen op de bank, hoewel de Zweed tegen Heerenveen een goede invalbeurt had gemaakt. De voorlopig eerste keus in de spits, topscorer Danny Koevermans, is nog geblesseerd.

Rutten sprak van een moeilijke avond. „We hadden een zeer goed georganiseerde tegenstander. We wisten dat we weinig kansen zouden krijgen.” Dat er nog een mogelijkheid kwam die er in ging was een opsteker. Rutten: „We zijn er wel in blijven geloven. Ook na die gemiste strafschop gaven we de moed niet op. Het was niet spankelend, maar de drie punten zijn Europees heel belangrijk.”

FC Twente-trainer Steve McClaren was gisteren zeer teleurgesteld na de 2-0-nederlaag van zijn ploeg tegen FC Sheriff in de Europa League. De ploeg uit Enschede verloor in Moldavië voor de eerste keer dit seizoen. Sheriff bleef voor eigen publiek gemakkelijk overeind. Twente stelde vooral in aanvallend opzicht teleur. „Ik ben enorm teleurgesteld dat we hier hebben verloren. Met name de manier waarop”, zei de Engelse coach. „We hebben te veel duels verloren en de passing was erg onzorgvuldig. Zij waren fel in de duels en erg goed georganiseerd”, concludeerde McClaren. (ANP)

Bekijk alle uitslagen van de gisteren gespeelde duels in de Europa League op www.uefa.com