Gamma stoot onderdeel af

Gamma Holding wil de divisie Coating & Composites, producent van onder meer tentzeil en kogelwerend textiel, verkopen aan een Duits industrieel bedrijf voor 37,5 miljoen euro. Dat heeft het beursgenoteerde textielbedrijf vandaag bekendgemaakt.

Bij de divisie werken 271 mensen. Welk Duits bedrijf de divisie inlijft, wilde Gamma niet bekendmaken.

In de eerste negen maanden van dit jaar leed Gamma Holding 60 miljoen euro verlies op een omzet van 489 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf een resultaat van 18,4 miljoen euro op een omzet van 546 miljoen euro.

Gamma Holding, een fabrikant van industrieel textiel, heeft last van de recessie. De vraag naar lopende banden, een product van een van de divisies van het bedrijf, is gedaald als gevolg van de neergang in de bouw, de chemie en de hout- en automobielindustrie, stelt Gamma Holding. Door de teruggelopen vraag naar grondstoffen is er ook minder behoefte aan de filters die Gamma voor de mijnbouw maakt.

Het bedrijf zegt wel de effecten van een grote reorganisatie te merken. Als kostenbesparing sloot de divisie die matrasovertrekken maakt een fabriek in België en verplaatste de divisie die lopende banden maakt meer activiteiten naar Oost-Europa. Gamma Holding verwacht ondanks het verlies wel aan de afspraken met de banken te kunnen voldoen.

Vlisco, dat traditionele stoffen maakt voor de Afrikaanse markt, had minder last van de crisis. In de eerste drie kwartalen van dit jaar bleef de omzet stabiel (van 43 miljoen naar 42 miljoen) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en het resultaat daalde licht (van 8,7 miljoen naar 7,2 miljoen euro).

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Vlisco

In het bericht Gamma stoot onderdeel af (23 oktober, pagina 15) staat dat de omzet van Vlisco in de eerste drie kwartalen van dit jaar 43 miljoen euro was. Dat moet zijn: in het derde kwartaal. Het is de omzet van de hele divisie Exotic Fabrics en niet alleen van de merknaam Vlisco.