Experiment: sirene ambulance, politie en brandweer op radio

DEN HAAG. Automobilisten in onder meer de regio’s Rotterdam, Utrecht en in Drenthe en Friesland kunnen de komende vier weken op hun autoradio sirenes van ambulance, politie of brandweer te horen krijgen. Het gaat om een vervolgexperiment met het zogenoemde Flistersysteem dat maandag begint, zo kondigde het ministerie van Rijkswaterstaat gisteren aan. Personenauto’s zijn steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Automobilisten horen vaak pas vrij laat de hulpdiensten aankomen. De Flister in voertuigen met een sirene onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma’s en zendt in plaats daarvan een signaal uit. Vorig jaar zomer hebben twee voertuigen met het systeem testen gedaan in de gemeente Utrecht en in Drenthe. Dit keer doen in totaal veertig voertuigen mee, waaronder twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto’s in en rond de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond.