Ethiopië: voedsel nodig voor 6 miljoen mensen

Ethiopië heeft gisteren de internationale gemeenschap met klem gevraagd om voedselhulp voor miljoenen Ethiopiërs die honger lijden als gevolg van de extreme droogte. In totaal 6,2 miljoen inwoners hebben direct hulp nodig, zo heeft de regering in Addis Abeba verklaard. Het gaat om de ernstigste voedselcrisis in Ethiopië sinds jaren.

Ruim zeven miljoen Ethiopiërs waren deels al aangewezen op buitenlandse voedselhulp, waardoor in totaal nu 16,5 procent van de tachtig miljoen Ethiopiërs afhankelijk is van internationale hulpverlening. Ethiopië telt na Nigeria (150 miljoen mensen) de meeste inwoners in Sub-Sahara Afrika.

De regering in Addis Abeba erkent niet graag dat het haar eigen inwoners niet kan voeden. Daaruit blijkt dat de situatie ernstig is. De regering van premier Meles Zenawi is beducht voor de herinnering aan de beruchte hongersnood van 1984. Die hongersnood, een kwart eeuw geleden, kostte naar schatting een miljoen mensen het leven. De crisis werd veroorzaakt door droogte in combinatie met een bewuste tactiek van de communistische dictator Mengistu om bepaalde bevolkingsgroepen uit te hongeren. De hongersnood van 1984 gaf de aanzet tot de beroemd geworden benefietconcerten Band Aid en Live Aid.

De hele Hoorn van Afrika gaat al zo’n vier jaar gebukt onder uitzonderlijke droogte. In Ethiopië, Oeganda, Kenia, Somalië en Djibouti zijn volgens het VN-voedselprogramma (WFP) bij elkaar 23 miljoen mensen aangewezen op voedselhulp. Het WFP, dat kampt met financiële tekorten door de economische crisis, zegt dat in Ethiopië de komende maanden 190 miljoen euro nodig is.

Het voedseltekort in Ethiopië wordt voor een deel veroorzaakt door het beleid van de regering om bewoners op het platteland te houden. In delen van het land mogen boeren hun grond niet verkopen. Zo moet voorkomen worden dat de steden te snel groeien. Gevolg is dat steeds meer Ethiopiërs op uitgeputte grond leven. (Reuters, BBC)

Lees een rapport van hulporganisatie Oxfam: nrcnext.nl/links