Epidemie van Mexicaanse griep officieel

Nederland heeft officieel een epidemie van de Mexicaanse griep. Per 100.000 Nederlanders hebben 69 mensen deze griep gemeld. Twee mensen, onder wie een meisje van veertien jaar, overleden deze week.

Dat heeft het RIVM vandaag bekendgemaakt. Van de zes doden die tot nu toe door de Mexicaanse griep vielen, is het 14-jarig meisje de eerste die geen andere ziekte had. Een 40-jarige man met de griep die afgelopen week overleed, had ook een andere ziekte.

Het RIVM heeft na een peiling onder huisartsen gezegd dat er nu sprake is van een epidemie, omdat zij twee weken lang bij minimaal 55 per 100.000 Nederlanders een ziekte constateren. Directeur Roel Coutinho van het RIVM weet niet hoeveel mensen in werkelijkheid de griep hebben. Bij de laatste metingen lag het aantal gevallen op 50 à 55 op de 100.000 mensen.

Vooral jongeren krijgen Mexicaanse griep. Waren het de afgelopen maanden met name mensen tussen 15 en 24 jaar die met deze ziekte werden opgenomen in een ziekenhuis, de afgelopen twee weken waren dat vooral kinderen tot 4 jaar.

Het aantal mensen dat naar de intensive care (ic) moest, is sterk toegenomen. Afgelopen week moesten zeven patiënten naar de ic, terwijl dat er in de maanden ervoor in totaal 24 waren. Het RIVM zegt dat dat niets heeft te maken met de heftigheid van de griep. Volgens Coutinho zijn de verschijnselen van de Mexicaanse griep bijna dezelfde als van gewone griep: hoge koorts, beroerd gevoel, spierpijn en hoesten. Coutinho kan niet zeggen hoe de epidemie zich verder gaat ontwikkelen.

In de eerste week van november krijgen alle huisartsen de vaccins tegen de Mexicaanse griep. Enkele dagen later vinden de eerste inentingen plaats. Drie weken later is er een tweede vaccinatie. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders komen in aanmerking voor vaccinatie, omdat alleen risicogroepen het vaccin krijgen, hoewel het niet verplicht is.

Die risicogroepen zijn 60-plussers, diabeten en mensen met een ademhalingsziekte of nierfunctiestoornis. Vrouwen die langer dan drie maanden zwanger kunnen ook een vaccin krijgen. Het ministerie van VWS en de Gezondheidsraad adviseren ook het personeel in de zorg en mantelzorgers zich te laten inenten.

Achtergronden op nrc.nl/griepvirus