Dochter Achmea vraagt garantie Bos

De hypotheekbank van verzekeringsconcern Achmea gaat gebruikmaken van de garantieregeling die het ministerie van Financiën vorig jaar in het leven riep. Die regeling is bedoeld voor bedrijven die door toedoen van de kredietcrisis moeite hebben geld aan te trekken op de kapitaalmarkt.

Achmea Hypotheekbank gaat nu een obligatielening uitgeven op diezelfde kapitaalmarkt ter waarde van 2 miljard euro om de bestaande hypotheekportefeuille te herfinancieren. De Nederlandse staat zal voor deze obligatieregeling garant staan als blijkt dat professionele beleggers er niet op in willen tekenen. Een woordvoerder van Achmea Hypotheekbank benadrukt dat het beroep op de staatsgarantie niet betekent dat het bedrijf er slecht voorstaat. „We voldoen aan de belangrijkste voorwaarde die Financiën stelt: onze solvabiliteits- en liquiditeitspositie is gezond.”

In de eerste helft van dit jaar boekte Achmea een nettowinst van ruim 30 miljoen euro. De omvang van de hypotheekportefeuille bedraagt 14 miljard euro. De reden dat Achmea Hypotheekbank nu gebruik wil maken van de garantieregeling, en niet eerder, is omdat de bestaande financieringen aflopen. „Zonder de staatsgarantie willen marktpartijen ons hooguit voor 3 jaar financieren”, aldus de woordvoerder.

Moederbedrijf Eureko ontliep eerder dit jaar directe staatssteun door bij zijn twee grootaandeelhouders Rabobank en Vereniging Achmea aan te kloppen voor een kapitaalinjectie van 1 miljard euro. Het verzekeringsconcern is in 2008 hard geraakt door de kredietcrisis. Het leed een verlies van ruim 2 miljard euro. Sinds minister Bos van Financiën een jaar geleden de garantieregeling in het leven riep, maakten verschillende financiële instellingen er gebruik van: NIBC, SNS Reaal, Fortis Bank Nederland en Leaseplan.