discussie over artikel ov-chipkaart

Veel lezers hebben gereageerd op het artikel ‘De ov-chipkaart is niet waterdicht’, op de cover van nrc.next van gisteren. Hierin brachten we de lekken van het systeem in kaart. Het blijkt eenvoudig om ver onder het treintarief te reizen.

Redacteur Thalia Verkade vertelt op het nextblog dat je het stuk moet zien als ‘ethisch hacken’: het tonen van lekken om bedrijven en instellingen te waarschuwen. Maar een NS-voorlichter zei dat Verkade het publiek aanzette tot oplichting.

„Natuurlijk is dit ethisch om te melden. Het is niet ethisch voor de burger om vervolgens van dit lek gebruik te maken”, zegt Azijn op het nextblog.

„In plaats van te zeggen dat de krant aanzet tot oplichting kan de NS ook zeggen dat de krant helpt met het verbeteren van het product”, vindt Louis.

„Hackers die fouten aanstippen, mondige reizigers die fouten in het proces aanstippen: de reactie is als vanouds verkrampt”, aldus Erik van Luxzenburg.

Sofie daarentegen schrijft: „Als krant zou ik niet de hele handleiding publiceren... Je wilt tenslotte het nieuws brengen en niet een ‘instructie NS-frauderen’.”

Tim Fransen uit Amsterdam schreef in een e-mail naar opinext@nrc.nl: „Ik kijk uit naar de artikelen ‘Hoe glip ik de bioscoop binnen zonder te betalen’ en ‘Hoe besteel ik de Mediamarkt zonder gepakt te worden’.”

Meer reacties zijn te vinden op nrcnext.nl.