De beste televisie van september en oktober

Vanavond valt de laatste aflevering van het laatste seizoen van Gooische vrouwen (RTL 4) precies samen met de uitreiking van De Gouden Televizier Ring (AVRO, Nederland 1). Die wordt toegekend door het publiek en Gooische vrouwen is de enige nominatie die ook figureert op de fruitschaal met de appels en peren van de afgelopen twee maanden (en een staartje augustus). Niet zo raar, want televisierecensenten hebben vaak een andere smaak dan de meerderheid van de kijkers. Maar de kloof lijkt wat smaller te worden, getuige ook de Zilveren Nipkowschijf voor kijkcijferhit ’t Vrije Schaep (KRO).

Ik nam wel een minderheidsstandpunt in ten aanzien van De tafel van 5, voortijdig gestopt door Net5 wegens een miniem marktaandeel en gehoond door bijna alle recensenten en columnisten. Een praatprogramma met louter vrouwen, het idee alleen al leidde tot felle kritiek. Er viel veel aan te verbeteren, maar het was een interessant experiment om vrouwen met zeer uiteenlopende maatschappelijke posities (een hoogleraar, een caféhoudster, actrices, een politica in ruste) in gesprek te brengen over elkaars onbekende werelden. De zaak bij elkaar houden, daar krijgt burgemeester Job Cohen ook ten onrechte voor op zijn falie.

Eervolle vermelding verdient de reeks gesprekken over ‘Grimmig Nederland’ in Buitenhof (VARA/NPS/VPRO). Eindelijk hoor je eens zinnige analyses over de maatschappelijke polarisatie.

Na aanvankelijke twijfels over de zinnigheid van televisieregistraties van theateruitvoeringen kreeg ik ook allengs meer waardering voor een ander experiment, Toneel op 2. Het idee werkte het best bij Op hoop van zegen (AVRO). Ik hoop op continuering.

5 Koefnoen (AVRO). Versimpelde formule, met drie typetjes à la Kopspijkers, blijkt effectief. Vooral de briljante montages in de Rapservice geven me een goed humeur.

4 Tante in Marokko (RVU). Leerzame reeks reportages over Marokkaanse Nederlanders op vakantie in Tanger en omstreken. Ook zij nemen pindakaas en drop mee in den vreemde.

3 Gooische vrouwen (RTL). Bitterzoete, satirische komedie werd steeds gelaagder en rijker aan details. Waar anders vind je een serie met muziek van Dusty Springfield en Arvo Pärt? We gaan ze missen, die nieuwe en oude rijken.

2 Andere tijden special (VPRO/NPS). Unieke archiefcompilatie met onbekende beelden over de mobilisatie van ’39-’40. Zo wil je geschiedenis beleven.

1 Kijken in de ziel (RVU). Onvolprezen serie interviews van Coen Verbraak met Nederlandse psychiaters en een psychotherapeut. Ideale televisie met inhoud en zonder poespas. Talking heads hoeven niet saai te zijn.

    • Hans Beerekamp