boekberichten

Buchmesse Frankfurt ontslaat in opspraak geraakte manager

De Frankfurter Buchmesse heeft projectmanager Peter Ripken ontslagen, omdat hij de dissidente schrijfster en milieuactiviste Dai Qing het spreken onmogelijk had gemaakt op de slotceremonie. Dat meldt Deutsche Welle. Ripken wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het niet uitnodigen van twee dissidente Chinese schrijvers voor een eerder symposium, wat leidde tot een rel. Volgens Ripken handelde hij onder druk van de Chinese autoriteiten. (MS)

Saramago: wereld beter af zonder Bijbel

In Portugal is beroering ontstaan nadat de Nobelprijswinnaar José Saramago bij de voorstelling van zijn laatste boek Caim de Bijbel een ‘handboek voor slechte moraal’ heeft genoemd, meldt persbureau AFP. Saramago zei dat de samenleving wellicht beter af zou geweest zijn zonder het heilige boek. Hij geloofde niet dat katholieke gelovigen beledigd zouden zijn, ‘omdat die toch de bijbel niet lezen’. En hij voegde er nog aan toe: ‘Joden zou ik misschien wel kunnen beledigen, maar dat kan mij niet schelen.’ De roman Caim is een ironische hervertelling van het verhaal van Kaïn, zoon van Adam en Eva, die zijn broer Abel om het leven bracht. Manuel Marujao, woordvoerder van het Portugese episcopaat, deed Saramago’s uitspraken af als ‘een publiciteitsstunt’. De priester lichtte toe dat ‘een schrijver van het statuur van Saramago best kritiek kan leveren, maar beledigingen doen niemand goed, zeker niet een Nobelprijswinnaar.’ (HC)

Márquez bespioneerd door Mexicanen

Gabriel García Márquez is een ‘pro-Cubaans en pro-Sovjet-Unie’ en een ‘propagandist’ van communistisch Cuba. Dat staat in een dossier dat de Mexicaanse politie in 1982 heeft geopend en dat door de Mexicaanse krant El Universal is onthuld. Er wordt verwezen naar een rapport waarin de beslissing van Márquez om de Cubaanse autoriteiten de rechten over Kroniek van een Aangekondigde Dood te verstrekken, wordt gesitueerd. ‘Het bovenstaande bevestigt dat Márquez, naast pro-Cubaans en pro-Sovjet, ook een propagandist is die werkt voor de inlichtingendiensten van dat land (Cuba)’. Márquez woonde een tijd in Cuba waar hij de revolutie van Fidel Castro versloeg. Hij raakte er bevriend met Castro, wat leidde tot het oprichten van een filiaal van Castro’s persbureau Prensa Latina in Bogotá. (DL)

Mets & Schilt gaan afzonderlijk verder

Mets & Schilt, een uitgeverij die vooral opviel door sterke non-fictie en opvallende fotoboeken, wordt opgeheven. Maarten Schilt van uitgeverij Mets & Schilt gaat verder als eigenaar van de nieuwe uitgeverij Schilt Publishing, zegt hij in Boekblad. Op de Frankfurter Buchmesse was Schilt al aanwezig met zijn nieuwe uitgeverij. Er zou geen conflict aan de boedelscheiding ten grondslag liggen, maar een verwijdering wat interessegebieden betreft. Schilt Publishing gaat zich richten op Engelstalige fotografie en kunstboeken, waaronder de World Press Photo-boeken. De nieuwe uitgeverij zal samenwerken met Thames & Hudson, die distributie en vertegenwoordiging gaat verzorgen. Wat Jan Mets met zijn deel van de oude uitgeverij gaat doen blijft onduidelijk. Maarten Schilt en Jan Mets waren niet bereikbaar voor commentaar. (TJ)

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl

    • Maartje Somers
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman