Bloemetje

(Foto Nir Elias / Reuters) A gardener waters plants near a giant flower-shaped sculpture in the centre of Shanghai October 22, 2009. REUTERS/Nir Elias (CHINA SOCIETY) REUTERS

Een tuinman besproeit het gazon in het centrum van Shanghai, op een klein stukje gras tussen HongQiao Road en Gubei Road.

Achter staat hem een enorme bloemensculptuur. De informatie die door het persbureau bij de foto geleverd is, vermeldt de ontwerper niet. Maar volgens het lokale weblog Shanghai Expat Life gaat het hoogstwaarschijnlijk om werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Choi Jeong-Hwa. Die zette in 2004 precies eenzelfde beeld neer in een park in Lyon. Zes meter hoog, van roestvrij staal bedekt met polyester bloemen. Er zijn ook miniatuurversies van het beeld te koop, in een galerie in Peking. Van pakweg 70 cm hoog.

Volgend jaar mei begint de Wereldtentoonstelling in Shanghai, en in de aanloop daarnaar zijn gemeente en politie nu al alert op mogelijk ‘verstorende’ elementen, zoals politieke statements, die de feestvreugde kunnen dempen. Het alternatieve festival Fringe Shanghai werd in september daarom verboden.