Beursgang Delta Lloyd is bonusfestival voor de top

De beursintroductie van Delta Lloyd levert de top van de Nederlandse verzekeraar een ‘transactiebonus’ op. Deze categorie bonussen is omstreden bij beleggers.

De beursintroductie van verzekeraar Delta Lloyd wordt volgende maand een bonusfestival voor de top van het bedrijf. De vier bestuurders krijgen elk een bonus in aandelen ter waarde van een jaarsalaris, samen goed voor bijna 2,1 miljoen euro.

Dat blijkt uit het prospectus voorafgaand aan de beursgang, die op 3 november moet beginnen. De aandelengift, waarover de bestuurders zelf belasting moeten betalen, wordt in het prospectus gepresenteerd als een transactiebonus. Deze categorie bonussen, waarbij bestuurders een aparte extra betaling voor een specifieke transactie krijgen, zijn omstreden bij beleggers.

„Op deze manier zijn zij de eerste die profiteren van de beursgang”, zegt directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters, „nog voordat enige waarde is gecreëerd voor de nieuwe aandeelhouders. De bestuurders doen niet veel meer dan het faciliteren van de beursgang, ik weet niet waarom zij daarvoor apart beloond moeten worden. Ik betwijfel of dit in de categorie gematigd beloningsbeleid valt.”

De aandelenbonus komt uit de koker van grootaandeelhouder Aviva, de Britse verzekeraar die met de beursintroductie zijn belang verkleint tot 61 procent. „De aandelen worden toegekend op verzoek van de huidige grootaandeelhouder”, aldus een woordvoerder van Delta Lloyd. „Aviva stelt er prijs op dat de raad van bestuur duidelijk gelieerd is aan de belangen van aandeelhouders, naast natuurlijk die van alle andere belanghebbenden die zij moeten behartigen.”

Delta Lloyd heeft in de financiële crisis geen staatssteun gehad en is niet gebonden aan de beperking van bonussen die minister Bos van Financiën eerder met financiële instellingen als ING, Aegon en SNS Reaal heeft afgesproken. Delta Lloyd is wel gebonden aan de algemene afspraak van de financiële sector met Bos dat de algehele inkomensontwikkeling gematigd zal zijn. Bonussen moeten „in lijn te zijn met de prestaties van het individu, zijn bedrijfsonderdeel en die van de onderneming als geheel”, vermeldt het herenakkoord dat de financiële sector en Bos in maart hebben gesloten.

Delta Lloyd geeft de medewerkers die „intern hard hebben gewerkt” aan de beursgang een bonus in aandelen van 1,5 miljoen euro. Verder krijgen de ruim 6.000 medewerkers die in Nederland in vaste dienst zijn elk negen aandelen. De werkgever neemt de belasting op deze bonus voor zijn rekening. Dit aandelenpakket is goed voor 1 miljoen euro.

Verder gaat het vaste jaarsalaris van de vier bestuurders omhoog. Voorzitter Niek Hoek krijgt binnenkort 650.000 euro, tegenover 534.000 euro vorig jaar.

De bonuspercentages voor het bestuur worden verlaagd. De bonus die is gekoppeld aan de jaarlijkse winstdoelstelling gaat van 70 procent naar 50 procent, terwijl een nieuwe langetermijnbonus van maximaal 50 procent wordt geïntroduceerd. Tot nu toe hadden de bestuurders geen langetermijnbonus, maar wel een variabele beloning waarvan de hoogte was gekoppeld aan de waarde van het bedrijf. De maximale uitkering van een waardestijging voor de voorzitter was 200 procent van zijn salaris. Voor andere bestuurders lag dat iets lager. Vorig jaar kregen de vier bestuurders geen bonussen, maar incasseerden zij wel 2,7 miljoen euro voor de waardestijging van het bedrijf.

De salarissen worden eens in de twee jaar aangepast aan de relevante beloningstrends, zegt de Delta Lloyd-woordvoerder, terwijl ook de gestegen verantwoordelijkheden na de beursgang een rol spelen. De bonuspercentages zijn verlaagd in reactie op het rapport van de commissie-Maas over de beloning van bankbestuurders.

Ook de commissarissen gaan na de beursgang beter verdienen. De voorzitter van de raad van commissarissen, nu voormalig Ballast Nedam-topman René Kottman, krijgt er 20.000 euro bij, op een nieuw basisbedrag van 75.000 euro. Gewone commissarissen gaan 10.000 omhoog naar 50.000 euro.

    • Menno Tamminga