Back Anita krijgt aanzien als Ajacied

Luis Suarez of Ajax Amsterdam (L) is fouled by Robert Kovac of Dynamo Zagreb (R) during their Europa League soccer match in the Amsterdam Arena October 22, 2009. REUTERS/Michael Kooren (NE RLANDS SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ajax 2 Dinamo Zagreb 1

Ruststand 1-0. 3. Suarez 1-0 (pen), 80. Rommedahl 2-0, 90. Tomecak 2-1. Scheidsrechter: Einwaller (Oos). Toeschouwers: 30.700.

Ajacied Urby Emanuelson schrok wel even toen scheidrechter Thomas Einwaller hem gisteravond al na een kwartier de rode kaart voorhield voor een te snel genomen vrije trap. Dat zou de tweede keer deze maand zijn geweest dat hij van het veld werd gestuurd. Het bleek een vergissing, want de Oostenrijker dacht dat hij linkerverdediger Vurnon Anita voor de tweede keer met een gele kaart bestrafte.

Einwaller herstelde beschaamd zijn fout, maar vanuit de nok van de Arena bekeek de delegatie van Dinamo Zagreb vertwijfeld nog eens de opstelling van Ajax. Ja, die twee spelers op de linkervleugel zouden broers kunnen zijn. Lachend noemde Emanuelson na afloop van Ajax’ gemakkelijke overwinning in de derde groepswedstrijd van de Europa League enkele verschillen op. De Nederlandse jeugdinternational is rechtsbenig en heeft een donkerder huid en is kleiner dan hij.

Anita werd tegen Dinamo Zagreb verkozen tot man van de wedstrijd. Dat is tekenend voor zijn nieuwe status bij Ajax. De club wilde de middenvelder afgelopen zomer nog verhuren, maar gebrek aan belangstelling deed hem in Amsterdam blijven. Nu wil Ajax juist snel onderhandelen over verlenging van zijn contract dat in de zomer van 2011 afloopt. Trainer Martin Jol prees deze week de betrouwbaarheid van Anita en zei dat hij kan uitgroeien tot de nieuwe Philipp Lahm. De speler van Bayern München schopte het als rechtsbenige verdediger op links tot Duits international.

Anita, die al heeft aangegeven een nieuwe overeenkomst van zo lang mogelijke duur te willen tekenen, kreeg al in de voorbereiding op het seizoen vooral speeltijd als verdediger. Hij beschouwde altijd de tactische middenvelder Andrés Iniesta van Barcelona als zijn voorbeeld. Maar tegenwoordig heeft hij ook speciale aandacht voor de vaak opkomende vleugelverdediger Daniel Alves, als hij op televisie naar de titelverdediger in de Champions League kijkt. „Ik heb in de jeugd ook leren verdedigen en probeer te leren van de trainer. Verder moet ik het laten zien in de speelminuten die ik krijg”, zei hij.

Met de schorsing van Emanuelson, na zijn rode kaart tegen Roda JC, kreeg Anita zaterdag tegen Willem II weer eens een basisplaats als linkerverdediger. Dat beviel Jol, want gisteren stond de op Curaçao geboren voetballer opnieuw op die positie opgesteld. Emanuelson, dit seizoen basisspeler als vleugelverdediger, moest doorschuiven naar het middenveld. Jol toonde zich na afloop tevreden over het optreden van Anita. „Ik heb eigenlijk wel van hem genoten. Vurnon gaf niet veel ruimte weg en was heel vervelend voor zijn tegenstander.”

Ajax kwam in de ruim voor de helft gevulde Arena al in de derde minuut op voorsprong. Luis Suarez werd bij een slalom door de verdediging van Dinamo Zagreb gehaakt en kreeg een strafschop. De Ajaxaanvoerder, die zaterdag tegen Willem II een penalty miste, schoot onberispelijk raak. „Een vroeg doelpunt is altijd lekker. Daarna was het eigenlijk wachten op ons tweede doelpunt, niet op hun gelijkmaker”, stelde verdediger Jan Vertonghen.

Suarez’ medeaanvallers Miralem Sulejmani en Marko Pantelic dribbelden gedurende de wedstrijd enkele keren langs verdedigers van Dinamo Zagreb, maar misten het overzicht om tot een assist of doelpunt te komen. Van de Kroatische kampioen had Ajax echter niet veel te vrezen. De ploeg van oud-international Krunoslav Jurcic speelde afwachtend en leek te wachten op een fout van de tegenstander.

Ajax had uiteindelijk weer eens Suarez nodig om de wedstrijd te beslissen. De Uruguayaanse spits schoot eerst na bijna een uur op de paal en gaf tien minuten voor het eindsignaal een fijne assist op Dennis Rommedahl, die was ingevallen voor Pantelic. In blessuretijd scoorde Ivan Tomecak voor Dinamo Zagreb na onoplettendheid van Anita. „Jammer, want daardoor stonden we het laatste stukje van de wedstrijd niet echt met een gerust gevoel op het veld”, zei Vertonghen.

    • Michiel Dekker