Ajax-directeur moet betalen

Ajax-directeur Rik van den Boog moet van de Amsterdamse rechtbank een schadevergoeding betalen aan de financiële instelling Sonterra wegens onrechtmatig handelen in zijn vorige functie als aandeelhouder van holdingmaatschappij Grump. De 3 miljoen euro die Sonterra via Grump wilde investeren in de Lab Ventures Group kwam niet daar terecht, maar werd gebruikt voor het artiestenbureau The Entertainment Group (TEG) van Marco Borsato. Volgens de rechter heeft Grump zo wanprestatie geleverd. Een maand geleden werd TEG failliet verklaard.

De Haagse vastgoedman Krol investeerde via zijn bedrijf Sonterra in 2007, na advies van Van den Boog, 3 miljoen euro in LAB Venture, een onderneming met veel durfkapitaal die nieuwe bedrijven voor TEG moest binnenhalen. Korte tijd later bleek LAB Venture nauwelijks nog levensvatbaar te zijn en waren de geïnvesteerde miljoenen naar TEG overgemaakt, constateert de rechtbank. Marco Borsato is ook aandeelhouder van Grump, evenals zijn manager Paul Brinks en Unico Glorie (Veronica, Holland Media Groep).

De rechtbank heeft Van den Boog veroordeeld, omdat hij namens Grump de onderhandelingen met Sonterra deed. Hij schetste volgens advocaat C. de Bres van Sonterra een beeld als zou LAB Venture Group een groeiende onderneming zijn met zeer goede perspectieven. „Deze weergave strookte niet met de werkelijkheid”, zegt De Bres. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden bepaald. Sonterra moet de omvang van de schade gaan bewijzen. Van den Boog heeft nog de mogelijkheid om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, en volgens zijn advocaat R. van Agteren is dat „zeer waarschijnlijk”.