Actie VS tegen drugskartel: 300 aanhoudingen

Bij een grootschalige Amerikaanse operatie tegen een Mexicaans drugskartel zijn gisteren en woensdag meer dan driehonderd mensen in de Verenigde Staten gearresteerd. Dat hebben de autoriteiten in Washington gisteren bekendgemaakt.

De actie was gericht tegen drugskartel La Familia, dat zijn thuisbasis heeft in de westelijke Mexicaanse staat Michoacan, maar wiens activiteiten in de VS „wijdvertakt” zouden zijn. La Familia wordt ervan beschuldigd op grote schaal meta-amfetamine en cocaïne de VS in te smokkelen. Ook zou het kartel verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van honderden bloedige aanslagen op Mexicaanse gezagsdragers.

Bij de acties waren meer dan 1.100 FBI- en politieagenten betrokken. De 303 arrestaties hadden plaats in negentien verschillende staten. De operatie was onderdeel van het Project Coronado dat is gericht tegen drugsbendes. Dat project leidde afgelopen vier jaar al tot 1.200 arrestaties.

De acties van gisteren en woensdag zouden de grootste ooit zijn tegen de drugsbendes. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is La Familia een „zware slag” toegebracht.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft bij zijn aantreden in 2006 een offensief aangekondigd tegen de drugskartels. President Barack Obama heeft beloofd hem daarbij te helpen. Calderón heeft meer dan 45.000 militairen ingezet in de strijd tegen drugs. Maar de kartels slaan met grof geweld terug. Sinds Calderóns offensief zijn meer dan 14.500 mensen gedood door de drugsbendes.

Bij een operatie in Guatemala, die geen verband zou houden met de acties in de VS, hebben Amerikaanse en Guatemalteekse autoriteiten gisteren samen een geïmproviseerde duikboot met tien ton cocaïne aan boord onderschept. De duikboot, van staal en kunststof, werd op 280 kilometer van de Guatemalteekse kust onderschept. Vijf mensen werden gearresteerd. Mexicaanse drugskartels gebruiken Guatemala steeds vaker als doorvoerland, omdat het hen in Mexico te heet onder de voeten wordt. (BBC, Reuters)