5 redenen om tv te kijken

Huffman als transseksuele Bree

1 prijzen

Gouden Televizierring Gala

Ned.1, 20.30-22.05u.

Uitreiking van verschillende televisieprijzen, waaronder de Televizierring voor het beste programma. De afgelopen jaren viste dramaserie Gooische vrouwen steeds net achter het net. Dit jaar is het programma opnieuw genomineerd, maar heeft het geduchte concurrentie van Wie is de mol? en Boer zoekt vrouw extra. Presentatie: Chantal Janzen.

2 cabaret

Klaas van Eerden: Wortels

Ned.3, 20.30-21.30u.

Uitzending van het vijfde cabaretprogramma van Klaas van Eerden. NRC Handelsblad noemde de voorstelling ‘keuvelcabaret over jeugdverhalen en alledaagse muizenissen’, De Volkskrant vond het programma juist vol ‘smakelijke verhalen’.

3 roadmovie

Transamerica

RTL8, 20.30-22.25u.

De regisseur werd geïnspireerd voor deze film toen hij een vrouw ontmoette van wie hij nooit had kunnen denken dat zij als man geboren was. Transamerica biedt veel problemen luchthartig het hoofd, en stipt minstens evenveel vooroordelen over transseksualiteit aan. Met vindingrijke blijmoedigheid en vileine humor leggen de transseksuele Bree (Felicity Huffman) – vrouw op één cruciale operatie na – en haar teruggevonden zoon een reis af. (Duncan Tucker, 2005)

4 Praatprogramma

Vrouw & Paard

Ned.2, 21.20-22.00

De Tafel van 5 moest al na een paar weken wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis, maar het vrouwenpraatprogramma van de publieke omroep mag het dit seizoen toch weer proberen.

5 Indië

Oeroeg

Ned.2, 23.35-01.15u.

Moedige, genuanceerde en zinvolle poging om nationaal trauma over het afscheid van Nederlands-Indië te verwerken. Hella Haasses novelle was uitgangspunt voor soms iets te schematische en cerebrale film over de onverenigbaarheid van de kolonialistische idylle met gerechtvaardigde nationalistische principes. Met Rik Launspach en Jeroen Krabbé. (Hans Hylkema, 1993)