Zweden werkt aan oplossing voor het Verdrag van Lissabon

Stockholm. De EU werkt aan een oplossing om Tsjechië toch het nieuwe EU-verdrag te laten ondertekenen. Tsjechië krijgt dan alsnog een uitzonderingspositie op bepaalde regels, zoals de Tsjechische president Vaclav Klaus op de valreep heeft geëist. Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden heeft dat gisteren gezegd. ”Nadat de Tsjechische president dit weekeinde had gezinspeeld op ondertekening en na gesprekken, ben ik vol vertrouwen dat we de uitzondering kunnen afspreken en dat Tsjechië toch nog het verdrag ratificeert”, zei Reinfeldt. Klaus, die sceptisch is over Europese integratie, is het laatste staatshoofd van alle 27 EU-landen die nog zijn handtekening onder het verdrag moet zetten. Hij heeft andere leiders in de EU zeer geïrriteerd door op de valreep nog met nieuwe eisen te komen. Hij wilde een uitzondering op bepaalde regels om schadeclaims te voorkomen van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven.