Zweden laat Plavsic volgende week vrij

Stockholm, 22 okt. - De wegens oorlogsmisdaden veroordeelde Biljana Plavsic, voormalig president van de Bosnische Serviërs, wordt dinsdag vrijgelaten. Dat heeft de Zweedse regering vanochtend aangekondigd. Plavsic werd in 2003 tot elf jaar cel veroordeeld door het Joegoslavië-tribunaal wegens haar aandeel in de etnische zuiveringen tijdens de Bosnische oorlog. Sindsdien zat de nu 79-jarige in de gevangenis in Zweden. Plavsic was tijdens de Bosnische oorlog vicepresident van Radovan Karadzic, wiens proces maandag moet beginnen. Plavsic komt vrij wegens goed gedrag, wat in Zweden mogelijk is wanneer een veroordeelde tweederde van een celstraf heeft uitgezeten. Het Joegoslavië-tribunaal heeft met het besluit ingestemd. Onder Bosnische moslims heeft het besluit tot protest geleid.