Windows 7 maakt Microsoft bescheiden

Dankzij nieuwe producten als Windows 7 en Bing groeit Microsofts zelfvertrouwen.

Toch probeert het bedrijf de verwachtingen te temperen.

In sneltreinvaart door de Windows-geschiedenis. Van links naar rechts en onder naar boven: spelletje in Windows 1.0; meerdere schermen schuiven over elkaar in Windows 2; beginmenu Windows 3.0; welkomstscherm Windows 95; welkomstscherm Windows 98; welkomstscherm Windows 2000; bureaublad met de grazige weiden van Windows XP; bureaublad van Windows Vista en tot slot het nieuwe bureaublad van Windows 7.

Je hoeft geen imagodeskundige te zijn om te weten dat Microsoft jarenlang in een lastig parket zat. Het Amerikaanse softwarebedrijf werd door velen beschouwd als de kwaadaardige gigant die computergebruikers vastlopende besturingssystemen en lekke webbrowsers in de maag splitste, concurrenten kopieerde of uitkocht en de mededingingregels van de Amerikaanse en Europese overheden aan zijn laars lapte.

En net in de tijd dat concurrenten Apple en Google met leuk nieuws over glimmende iPhones en gratis geavanceerde webdiensten naar buiten kwamen, worstelde Microsoft met EU-boetes en de slechte reputatie van Windows Vista. Dat besturingssysteem maakte een einde aan de belangrijkste veiligheidsproblemen, maar wordt door opstartperikelen al na drie jaar vervangen door Windows 7.

Dit keer lijkt Microsoft zijn huiswerk wel beter gedaan te hebben. Windows 7, dat vanaf vandaag in de winkels ligt, krijgt overal positieve kritieken. Omdat het op tijd af is (om de deadline te halen zwichtte Microsoft snel voor de druk van de EU om in Windows 7 naar concurrerende browsers te verwijzen). Maar ook omdat Windows 7 een stuk sneller en lichter is dan het logge Windows Vista. De vroege testversies draaiden stabieler dan Vista ooit heeft gewerkt.

Je zou verwachten dat Microsoft dit aanpakt voor een grootschalig marketingoffensief. Maar op de introductiedag van Windows 7, lijkt het bedrijf bewust een toontje lager te zingen. ‘Underpromise and overdeliver’ is het devies: je kunt je beter bescheiden opstellen om te voorkomen dat hooggespannen verwachtingen uiteindelijk weer een stortvloed aan negatieve kritiek opleveren. „We gaan niet op een podium staan roepen hoe fantastisch ons nieuwe product is”, zegt directeur van Microsoft Nederland, Theo Rinsema.

In plaats daarvan probeert het softwarebedrijf beter te luisteren naar gebruikers en zo zijn diensten te verbeteren. Rinsema: „Ik ben tevreden als de consumenten dat ook zijn.” Want ondanks alle gezeur over Windows draait het besturingssysteem nog steeds op ruim 90 procent van alle computers ter wereld.

De hamvraag: is Microsoft, in dit crisisjaar waarin de omzet zelfs daalde, fit genoeg om de concurrentie met het hippe Apple en Google aan te kunnen? Of is de softwarereus uit Redmond op zijn retour?

    • Marc Hijink