Vincent Bijlo's dertiende show is een van zijn beste

Cabaret Verlicht, door Vincent Bijlo. Regie: Vincent van den Elshout. Tournee t/m 6/3.

Vincent Bijlo zit in zijn nieuwe programma geregeld op een hometrainer. Doktersadvies, luidt zijn verklaring, want hij leed aan allerlei onbestemde kwalen. Zelfs het twintigjarige cabaretjubileum dat hij dit seizoen wilde vieren, gaf geen reden tot vreugde. En bovendien begon hij zichzelf langzamerhand veel te goed te vinden: „Dat heet in cabaretkringen het syndroom van Freek”.

De hometrainer is het letterlijke vehikel voor het programma Verlicht dat niet alleen Bijlo’s dertiende is, maar ook een van zijn beste. Hij vertelt vrolijke verhalen over de vele schnabbels die de afgelopen jaren op zijn pad kwamen – bijeenkomsten waar een „visueel uitgedaagde” cabaretier een passende en daarom dikbetaalde attractie vormt. Inclusief een relaas over een EO-jongerendag, waarin hij een vlotte dominee parodieert („Jezus, onthou die naam!”), een Wim Kan-achtige conference over Onze Lieve Heer afsteekt en ten slotte een grofgebekte God op het gebodene laat reageren. Hij manifesteert zich als republikein („dat je handicap erfelijk is, oké, maar mácht...?'”).

Bijlo is een onvervalst moralist, maar weet zijn ergernissen zodanig op te dissen dat er veel te lachen valt. Hij is grimmig en geestig tegelijk. Met zijn sardonische – en soms hyperactuele – grappen maakt hij Verlicht tot een pakkend programma dat tevens een treffend beeld geeft van de stand van het land. Zoals het een goed cabaretier betaamt.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder