Vier op tien kleine cafés staan roken toe

In vier op de tien kleine cafés staan de asbakken weer op tafel. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Dit voorjaar was nog 85 procent van de cafés zonder personeel rookvrij.

Volgens de VWA houdt de stijging van het aantal rookcafés verband met de uitspraak van minister Klink (Volksgezondheid, CDA), begin juli, dat de VWA niet meer zal nagaan of kleine cafés het rookverbod handhaven. Die uitspraak volgde op twee oordelen van gerechtshoven, die kleine kroegen hadden vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Sinds 1 juli 2008 geldt voor alle horecagelegenheden een rookverbod. In grote cafés, hotels en restaurants wordt dat verbod onverminderd gehandhaafd.

De VWA maakt zich geen zorgen over het gestegen aantal cafés waar weer wordt gerookt, zegt een woordvoerder. „Je kunt ook zeggen: in 58 procent van de kleine kroegen wordt niet gerookt, ook al controleren we momenteel niet. Dat is nog steeds een behoorlijk percentage.”

De overige horecagelegenheden houden zich goed aan het rookverbod. In 95 procent van alle horeca roken de klanten niet. De VWA weet niet wanneer de controles op kleine kroegen weer beginnen.

Achtergronden op nrc.nl/rookverbod