Timing van de grappen is matig, de slapstick sloom

Scene uit de film A film with me in it (2009) Foto: LOC

A Film With Me In It

Regie: Ian Fitzgibbon. Met: Dylan Moran, Mark Doherty, Keith Allen, Amy Huberman. In: 5 bioscopen.

Humor is net zoiets als smaak. Misschien nog wel ietsje ingewikkelder. Want je kunt de slappe lach krijgen om dingen die je niet echt grappig vindt. A Film With Me In It is een film met een hoog meligheidsgehalte. Daarom kun je erdoor in de lach schieten, terwijl hij het vakmatig op alle fronten laat afweten. De timing van de grappen is matig, de slapstick sloom, de farce belabberd, de uiteindelijke plot, waarin alles een film-in-een-film blijkt te zijn, vergezocht.

Op papier klinkt het allemaal nog wel redelijk: feitelijk is de film een reeks sketches rondom een stelletje Ierse losers dat de wereld om hen heen letterlijk en figuurlijk ziet afbrokkelen. Werkloosheid, relatiecrises, alcoholisme, bij elk probleem dat zich aandient, stort het huis waarin ze wonen een beetje verder in. Tot er zelfs slachtoffers bij gaan vallen.

Regisseur Ian Fitzgibbon en scenarioschrijver en hoofdrolspeler Mark Doherty hebben op de Britse televisie een redelijke staat van dienst, maar met A Film With Me In It lijkt het alsof ze een film voor zichzelf bedachten, die per ongeluk gerealiseerd kregen en er als klap op de vuurpijl nog maar eens een film over het filmmaken van hebben gemaakt. Het heeft iets gemakzuchtigs.

    • Dana Linssen