Snel herstel in pensioenwereld

De Nederlandse pensioenwereld komt dankzij de maandenlange hausse op de aandelenmarkt veel sneller uit het dal dan enkele maanden geleden nog werd verwacht.

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (82 miljard euro beleggingen) zegt vanochtend dat zijn financiële positie zo is verbeterd dat gehele of gedeeltelijke verhoging van de pensioenen met de loonstijging op korte termijn in het bestuur besproken zal worden. Het fonds wil niet vooruitlopen op die besluiten, die ook tot nul verhoging kunnen leiden.

De beurskrach van vorig jaar en de verdere daling dit jaar bracht de pensioenwereld in ernstige problemen. Meer dan 340 fondsen bevroren de pensioenen en gaven sombere prognoses voor financieel herstel: dat kon nog jaren duren.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn, waarbij meer dan een miljoen werknemers zijn aangesloten, boekte 9,1 procent rendement in het derde kwartaal. De verhouding tussen beleggingen en verplichtingen, de zogeheten dekkingsgraad, verbeterde tot 107 procent. Dat is hoger dan de minimaal verplichte 105 procent en opent de mogelijkheid tot verhoging van de pensioenen.

Het grootste Nederlandse pensioenfonds, ABP, dat meer dan een miljoen leraren en ambtenaren verzekert, had eind september een dekkingsgraad van 105 procent. Begin dit jaar was de dekkingsgraad 90 procent, in februari zelfs nog 83 procent. ABP publiceert geen kwartaalcijfers.

Twee andere grote fondsen die voor complete bedrijfstakken werken, het Metalektro-pensioenfonds en het Metaal & Techniek-fonds, boekten rendementen van respectievelijk 8,2 procent en 9 procent. De dekkingsgraad van het Metalektro-fonds per eind september is 101 procent, dat van het Metaal & Techniek-pensioenfonds 97 procent.

Het pensioenfonds van post- en vervoerbedrijf TNT, waarbij 41.000 werknemers zijn aangesloten, meldde eerder al een rendement van iets meer dan 11 procent in het derde kwartaal en een dekkingsgraad van 109 procent.