Sluiting Guantánamo kleine stap dichterbij

Washington. De Amerikaanse Senaat heeft een plan goedgekeurd waardoor verdachten die nu vastzitten op Guantánamo Bay hun detentie kunnen aanvechten in de VS, en ook op Amerikaanse bodem kunnen worden berecht. Het Huis van Afgevaardigden stemde eerder al in met het voorstel. President Obama hoeft het nu alleen nog te ondertekenen. Obama beloofde tijdens de verkiezingen het omstreden gevangenenkamp, dat na `9/11` werd opgericht en waar nog altijd zo`n 150 terreurverdachten gevangen zitten, te sluiten. Tot nu toe stuit dit op veel problemen. Zo is onduidelijk waar de gevangenen moeten worden opgevangen wanneer ze zijn berecht. Het wetvoorstel voorziet niet in een oplossing: de gevangenen mogen niet in de VS blijven, noch als ze schuldig zijn bevonden noch als ze zijn vrijgesproken.