Rusland wil staatsbedrijf omvormen

Een groot aantal Russische staatsbedrijven moet zich omvormen tot privaat bedrijf. Anders worden ze gesloten. Dat heeft president Medvedev gisteren gezegd bij een ontmoeting met Russische industriëlen.

De mededeling moet worden opgevat als een aankondiging dat het einde nabij is van de kolossale staatsbedrijven, die door hun omvang, slechte efficiëntie en ondoorzichtige boekhouding grote verliezen lijden.

Ook kondigde de president de sluiting aan van staatsbedrijven die zijn gecreëerd om binnen een bepaalde tijd specifieke taken te verrichten, zoals de bouw van de locaties voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji door het bedrijf Olimpstroi. Staatsbedrijven die nog niet in staat zijn om een normale concurrentie aan te gaan zullen voorlopig blijven functioneren, aldus Medvedev.

De grote staatsbedrijven zijn sinds hun oprichting in 2007 in toenemende mate gekritiseerd, onder meer door minister van Financiën Aleksej Koedrin en Medvedevs naaste medewerker Arkadi Dvorkovitsj. Volgens hen hinderen de staatsbedrijven de economische groei.

In augustus gaf Medvedev het Openbaar Ministerie en de toezichthouders van het Kremlin opdracht een onderzoek te beginnen naar het functioneren van de staatscorporaties. De uitslag van dat onderzoek wordt volgens het Kremlin op 1 november gepresenteerd. Volgens analisten is als gevolg van de economische crisis de tijd niet rijp voor de plannen van Medvedev om de nationalisatie van het Russische bedrijfsleven terug te draaien. Volgens hen kan juist staatsregulering van de economie een nieuwe inflatie van de roebel voorkomen.

Op de bijeenkomst van gisteren beklaagde oligarch Oleg Deripaska zich bij Medvedev over het feit dat hij bij het zakendoen zo wordt tegengewerkt door tussenpersonen bij rechtbanken. Zonder hun bemiddeling zou het volgens Deripaska onmogelijk zijn een eerlijke uitspraak van de rechter te krijgen. „En iedereen weet dat je voor die bemiddeling moet betalen”, zei de miljardair.

Medvedev antwoordde hierop dat zakenlieden rechtbanken niet hoefden om te kopen. „In zo’n situatie is het de plicht van de zakenman om een klacht in te dienen bij het Openbaar Ministerie of de FSB”, voorheen de KGB. De bemiddelaars zouden volgens hem in de gevangenis moeten worden gegooid. „Dit is de grootste vorm van corruptie.”