Ruim 1 miljoen kinderen in cel

Wereldwijd zitten meer dan één miljoen kinderen vast in gevangenissen, detentiecentra, politiebureaus en andere locaties. Eén op de tien opgesloten mensen wereldwijd is kind. Dat heeft de speciale VN-rapporteur voor marteling en bestraffing, Manfred Nowak, gezegd. Nowak sprak voor de commissie van de Algemene Vergadering belast met humanitaire zaken en pleitte voor de totstandkoming van een speciale VN-conventie voor de rechten van gedetineerden en gevangenen. Dat zo veel kinderen vastzitten, komt volgens Nowak mede door de lage leeftijd waarop mensen in sommige landen strafbaar kunnen worden gesteld. Bovendien worden in veel Europese landen illegaal geïmmigreerde kinderen ondergebracht in detentiecentra, in afwachting van procedures om hun nationaliteit vast te stellen. (Reuters)