Ruggemerg speelt rol bij placebo-effect

Rotterdam. Mensen met pijnklachten voelen vaak al minder pijn zodra ze denken dat er iets aan hun kwaal gedaan wordt. Duitse onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook het ruggemerg bij dit placebo-effect betrokken is. Proefpersonen kregen een placebo, terwijl ze dachten dat het een pijnstiller was. Toch voelden ze minder pijn na een stevige pijnprikkel. Dat was niet louter een subjectieve ervaring. De activiteit in de zogeheten `dorsale hoorn` van het ruggemerg, die pijnprikkels naar de hersenen voert, was meetbaar minder, schreven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Vroeger gaven artsen hun patiënten bij gebrek aan effectieve medicijnen weleens een placebo. Ze benadrukten dan dat het een sterk middel was. En dat hielp. Het placebo-effect heeft dan ook alles te maken met de verwachtingen van de patiënt over de behandeling. Illustratief is een onderzoek waaruit bleek dat `duurdere` placebo`s effectiever zijn dan `goedkope`. Placebo`s zijn tegenwoordig vooral van belang bij geneesmiddelenonderzoek.