Rood kruis kapot: lange Brabantse files

Vijftig tot zestig kilometer file als gevolg van defecte rode kruizen op de elektronische verkeersborden boven de snelweg van Rijkswaterstaat. Terwijl het forenzenverkeer boven de grote rivieren vanmorgen vrij soepel kon doorrijden vanwege de herfstvakanties aldaar, was (schoolgaand) Brabant het decor van een extreem drukke ochtendspits. „Pas om negen uur waren de rode kruizen op groen en stroomde het snel door”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat over de verkeersoverlast beneden de grote rivieren.

Afgelopen nacht waren rijstroken – op de knooppunten Sint Annabosch (A58), Leenderheide (A2) en Empel (A2, beide kanten) – dicht wegens werkzaamheden. De matrixborden boven de weg toonden een rood kruis – het verkeer moest uitwijken naar een andere rijstrook. Volgens Rijkswaterstaat waren de werkzaamheden „op tijd klaar”. Maar door een technische storing in de verkeerscentrale in Geldrop verdwenen de kruizen vanmorgen vroeg niet.

Er moest een monteur van een aannemer, aan wie Rijkswaterstaat het onderhoud van de matrixborden heeft uitbesteed, aan te pas komen om de technische problemen te verhelpen. „De monteur moest eerst uit zijn bed gebeld worden, net als een weginspecteur van ons, want een monteur mag niet zonder onze ondersteuning de weg op, veel te gevaarlijk”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Voordat zij aan de slag konden, waren we al een uur verder. Toen moesten ze nog van het ene na het andere knelpunt rijden en de matrixborden handmatig bedienen. Vandaar het lange, heel vervelende oponthoud.”

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft vanmorgen „niet overwogen” verkeersagenten in te zetten om het vertraagde verkeer in Noord-Brabant sneller te laten doorstromen. „Wij begeleiden alleen bij gevaarlijke situaties, als er na een ongeluk of autopech nog meer ongelukken kunnen gebeuren”, aldus een woordvoerder van het KLPD.

Op het negeren van een matrixbord – rood kruis of maximum snelheid – staat een hoge geldboete. „Het goede nieuws is dat het verkeer zich aan de regels heeft gehouden en de rode kruizen niet heeft genegeerd”, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.