Prik voelt niet als prik door de belletjes

Rotterdam. Het proeven van prik wordt veroorzaakt door activatie van de smaakpapil voor zuur. Het wordt dus niet, zoals veel mensen denken, veroorzaakt door het kapot gaan van koolzuurbelletjes. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers in Science. Ze maten bij muizen de stroom die door een grote tongzenuw ging. Muizen nemen net als mensen vijf verschillende smaken waar: zoet, zout, bitter, zuur en umami. De onderzoekers kweekten muizen waarbij één van de vijf smaakpapillen was uitgeschakeld. Muizen waarbij de zure smaakpapillen niet werkten, bleken ongevoelig voor CO2. De onderzoekers denken dat de afbraak van de koolzuurbubbels, door een enzym dat zich aan het oppervak van de zure smaakpapillen bevindt, de smaak van prik veroorzaakt. Bij deze afbraak ontstaan zure deeltjes. Maar prik smaakt niet uitsluitend zuur, omdat CO2 behalve de smaakzenuwen ook andere zenuwcellen beïnvloedt.