Prik helpt muizen bij slaaptekort

Geheugenproblemen na slaaptekort zijn bij muizen te vermijden door een injectie met een chemische stof. Dat schrijven neurowetenschappers van de University of Pennsylvania vandaag in Nature. Volgens hen kunnen op deze basis middelen ontwikkeld worden waarmee mensen helder blijven denken bij slaaptekort of jetlag. De stof die ze bij muizen injecteerden is daarvoor niet geschikt: mensen gaan ervan overgeven.

Het artikel is dan ook met name belangrijk omdat het laat zien hoe slaapgebrek leidt tot geheugenproblemen, vindt onderzoeksleider Ted Abel.

Abel onthield muizen vijf uur slaap – de helft van hun dagelijkse portie. Die muizen vergaten dat ze, toen ze nog goed wakker waren, in een bepaald hok een elektrische schok hadden gekregen. Normaal schrikken muizen als ze een dag later weer in hetzelfde hok worden gezet. Muizen met slaapgebrek reageren alsof er niks aan de hand is. Kregen de muizen in de eerste uren na hun ‘leermoment’ (de schok) een injectie met rolipram, dan herinnerden ze zich die nare ervaring wel.

Omdat bekend is wat rolipram doet, geeft dat experiment informatie over hoe de geheugenproblemen ontstaan. Rolipram remt een enzym in de hersenen. Dat enzym breekt een stof af (cAMP) die belangrijk is voor het vastleggen van herinneringen. Maar rolipram remt ook verwante enzymen, en dat geeft bijwerkingen.