Opnieuw aanslag in Islamabad

Terwijl het Pakistaanse offensief tegen de Talibaan in de regio Zuid-Waziristan voortduurt, blijven opstandelingen terugslaan met aanslagen elders in het land. In de hoofdstad Islamabad namen twee mannen op een motorfiets vanmorgen een legerjeep onder vuur, waarbij een hoge militair en een soldaat om het leven kwamen.

Na de reeks aanslagen van de afgelopen weken, waarbij 170 Pakistanen omkwamen, gaf de regering woensdag opdracht alle scholen tijdelijk te sluiten. Een dag eerder waren bij een aanslag op een islamitische universiteit in Islamabad vier mensen omgekomen.

Volgens analisten hopen de Pakistaanse Talibaan met de aanslagen de steun van de bevolking voor het offensief in Zuid-Waziristan te ondergraven. Hoe nerveus het land is bleek vanmorgen opnieuw: een vals gerucht over een bomaanslag op een rechtbank leidde op de effectenbeurs meteen tot een daling van de koersen met bijna drie procent.

In Zuid-Waziristan blijft het leger op drie fronten strijd voeren. Al dagen wordt er volgens het leger hevig gevochten rond het symbolisch belangrijke plaatsje Kotkai, waar de leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud, en zijn rechterhand vandaan komen. Onafhankelijke berichtgeving uit het gebied is er nauwelijks.

Een Amerikaanse raketaanval op een dorp in het naburige Noord-Waziristan, waarbij twee opstandelingen gedood zouden zijn, kan de operatie van het Pakistaanse leger compliceren. Het gebied staat onder controle van een opstandelingenleider die door het leger overgehaald was afzijdig te blijven tijdens het offensief tegen de Talibaan van Mehsud. (Reuters, AP)