Ontwerpakkoord klaar voor nucleair programma Iran

wenen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, heeft gisteren een ontwerpakkoord voorgelegd dat de hoeveelheid verrijkt uranium in Iran moet terugbrengen. Iraanse, Amerikaanse, Russische en Franse diplomaten hadden daarvoor ruim twee dagen in Wenen onderhandeld. De vier landen moeten het IAEA-voorstel voor vrijdag goedkeuren. Over de precieze inhoud werd officieel niets bekendgemaakt. De overeenkomst moet ertoe leiden dat Iran over voldoende verrijkt uranium kan beschikken voor zijn onderzoeksreactor in Teheran, waar medische isotopen worden gemaakt die nodig zijn bij de bestrijding van kanker, maar dat Iran niet over genoeg verrijkt uranium kan beschikken voor de productie van kernwapens. Teheran ontkent dat het land werkt aan kernwapens, maar volgens de internationale gemeenschap is dat niet te controleren.