Muziek tegen Zelaya

Veel latina’s konden de liedjes van de Mexicaanse zangeres Paquita la del Barrio – waarin ze in zeer expliciete teksten afrekent met de typische machoman – al meezingen. En sinds gisteren kent ook de afgezette Hondurese president Manuel Zelaya een van de bekendste liedjes van Paquita waarschijnlijk uit zijn hoofd.

Militairen van het Hondurese leger plaatsten dinsdagnacht grote luidsprekers voor de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa, waar Zelaya zich sinds een maand verschanst. Eerst begonnen ze met het spelen van dierengeluiden, om later in de nacht – nog steeds op luid volume – ook muziek te gaan draaien.

In het repertoire van de militairen figureerde onder meer het nummer ‘Rata con dos Patas’ (Tweebenige rat), een ‘ode’ van Paquita aan haar ex-geliefde. Een couplet in de scheldkanonnade stelt onder meer: „Vuile rat, kruiperig wezen, uitschot van het leven, ik haat je en veracht je.”

Volgens Zelaya werd de muziek zo hard afgespeeld dat deze tot twintig huizenblokken verderop te horen moet zijn geweest. Volgens het leger was de nachtelijke uitzending niet op Zelaya gericht, en slechts een „serenade” ter ere van de viering van een feestdag.

Het is echter niet voor eerst dat harde muziek wordt ingezet om een president die zich schuilhoudt in een ambassade dwars te maken. Zo zetten de VS het geluidswapen in tegen de Panamese leider Noriega die zich na de Amerikaanse invasie van zijn land, in 1989, verschool in de ambassade van het Vaticaan. (AP, AFP)