Minder mensen met wissewasjes naar de huisarts

rotterdam, 22 okt. - Mensen gaan steeds minder voor `wissewasjes` naar de huisarts. Dankzij betere voorlichting hebben ze een realistischer beeld van alledaagse klachten die vanzelf overgaan. De huisarts besteedt daarom nu relatief meer tijd aan de behandeling van patiënten met chronische klachten. Dat blijkt uit het proefschrift van Frans Bongers, dat hij op 6 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen verdedigt. Hij vergeleek twee nationale studies naar de huisartsenpraktijk, uit 1987 en 2001. In minder werktijd hebben artsen nu meer patiëntcontacten: ze leggen minder huisbezoeken af, behandelen klachten telefonisch en laten zaken over aan assistenten. Doordat ze steeds striktere richtlijnen hanteren, slikken hun oudere patiënten tegenwoordig vaker meerdere medicijnen tegelijk, wat nadelige gevolgen kan hebben.