Liefdesfilm Nehru mag niet van India

Filmstudio Universal heeft de film Indian Summer, met Hugh Grant, Cate Blanchett en – naar verluidt – Bollywoodster Irrfan Khan, afgelast. De Indiase regering weigerde toestemming te geven in India te filmen als de liefdesaffaire tussen Jawajarlal Nehru, de eerste president van India, en lady Edwina Mountbatten, echtgenote van de laatste Britse onderkoning, niet werd geschrapt.

Nehru, stamvader van de regerende Nehru-Gandhi dynastie, had volgens India slechts een „intense, platonische vriendschap” met lady Mountbatten. Zij was populair in India om haar humanitaire inspanningen bij de gewelddadige opdeling van India in 1947. Scènes waar het paar in bed ligt, kust of danst moesten uit het script. Dat is lastig, want de hele film draait nu juist om de ‘clandestiene liefdesaffaire’. De film is gebaseerd op het boek Indian Summer: the Secret History of the End of an Empire van Alex von Tunzelmann.

Regisseur Joe Wright (Atonement) zegt in vakblad Variety dat hij tussen hamer en aanbeeld zat. „De studio wilde meer liefde, de Indiase regering minder liefde.”

Weduwnaar Nehru en Edwina Mountbatten, een vrijgevochten product van de roaring twenties met een fameus open huwelijk, maakten weinig geheim van hun affectie. De familie Mountbatten, die hun correspondentie bezit, stelt dat de relatie intens, maar niet fysiek was.

Ook financiële overwegingen nopen Universal de handdoek in de ring te werpen. In Hollywood slaat de kredietcrisis nu pas echt toe, juist films met een middelgroot budget – Indian Summer kost 40 miljoen dollar – leggen het loodje. Wright wil een nieuwe poging wagen onder „betere marktomstandigheden”.