Karadzic niet aanwezig op eerste zitting

Radovan Karadzic heeft het Joegoslavië-tribunaal laten weten dat hij maandag niet aanwezig zal zijn bij de eerste zitting van zijn proces. Hij vindt dat hij onvoldoende tijd heeft gehad om zich voor te bereiden.

Dat schrijft Karadzic, politiek leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) in een brief aan de rechters. De woordvoerder van het tribunaal zegt dat het proces vooralsnog maandag van start gaat. „Het is aan de rechters om te bepalen of het wordt uitgesteld en niet aan de heer Karadzic.”

Karadzic schrijft dat de aanklagers hem hebben „begraven onder één miljoen pagina’s” aan processtukken die hij nog niet allemaal heeft kunnen lezen. „Ik informeer u bij deze dat mijn verdediging niet klaar is voor mijn proces dat zoals gepland zou moeten beginnen op 26 oktober, en dat ik daarom op die datum niet voor u zal verschijnen”, aldus Karadzic in zijn brief aan de rechters.

Karadzic brengt het VN-hof in een lastig parket, constateert hoogleraar Micha Wladimiroff. Hij was amicus curiae bij het proces tegen de Servische president Slobodan Milosevic. Volgens de regels van het tribunaal moet een verdachte of zijn advocaat bij de behandeling aanwezig zijn. Omdat Karadzic zichzelf verdedigt, heeft hij geen advocaat die voor hem kan waarnemen. De rechters zouden Karadzic een advocaat kunnen toewijzen, maar Wladimiroff acht dat „onwenselijk, want dat lost niks op”. Om de impasse te doorbreken zouden de rechters kunnen besluiten om maandag gewoon te beginnen met de technische kant van de zaak „en het echt inhoudelijke nog even uit te stellen om tijd te winnen”.

Karadzic heeft, zonder resultaat, via de Kamer van Beroep van het tribunaal al eerder geprobeerd tien maanden extra voorbereidingstijd te krijgen. De beroepsrechters vonden dat de verdachte, die in juli 2008 in Belgrado werd opgepakt, voldoende tijd heeft gehad om zich voor te bereiden.

„Ik en mijn hele team zullen op de meest intense manier aan de voorbereidingen werken”, schrijft Karadzic. „Zodra ik voorbereid zal zijn, zal ik de strafkamer en het bureau van de hoofdaanklager graag enkele weken van tevoren informeren.” Het proces moet „de definitieve waarheid” over de Bosnische oorlog aan het licht brengen. Karadzic wordt juridisch bijgestaan door een groep juristen onder leiding van de Amerikaanse advocaat Peter Robinson. Hij is aangeklaagd voor volkerenmoord en schendingen van het humanitair en oorlogsrecht.