Kansen voor Blair als `EU-president` slinken met de dag

Rotterdam, 22 okt. - Het verzet tegen de Britse oud-premier Tony Blair als kandidaat voor de nieuwe post van `president van de Europese Unie` groeit met de dag. De Britse schaduwminister van Buitenlandse Zaken, de conservatief William Hague, heeft Europese ambassadeurs gewaarschuwd dat een nieuwe, conservatieve regering steun aan Blair als een probleem voor de toekomstige verhoudingen zal ervaren. Dit schrijft de Britse krant Financial Times vandaag. De volgende verkiezingen in Groot-Brittannië zijn in het voorjaar. De conservatieven gaan in de peilingen aan de leiding. Hague zou zijn waarschuwing hebben geuit tijdens een lunch voor EU-ambassadeurs op de ambassade van Zweden, huidig voorzitter van de EU. Het Verdrag van Lissabon, waar alleen Tsjechië nog mee in moet stemmen, voorziet in een nieuwe post van vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Kandidaat Blair raakte onlangs de steun kwijt van de Franse president Nicolas Sarkozy. In het Europees Parlement startten enkele Europarlementariërs gisteren een campagne tegen Blair, omdat Groot-Brittannië te weinig betrokken zou zijn bij de EU.