Iraanse lof voor ontwerp akkoord

Een hoge Iraanse onderhandelaar heeft gisteren lof uitgesproken voor een ontwerpakkoord van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat ontwerpakkoord betekent dat het grootste deel van Irans laag verrijkt (5 procent) uranium naar het buitenland wordt verscheept voor verdere verrijking.

Iran heeft tot 20 procent verrijkt uranium nodig voor zijn oude reactor in Teheran. De andere zijde ziet als voordeel dat Iran dan in elk geval tijdelijk onvoldoende materiaal in voorraad heeft om eventueel een kernbom te maken. Teheran ontkent dergelijke plannen. De VN-Veiligheidsraad heeft geëist dat Iran het laag-verrijken van uranium bevriest, maar die eis is tot dusverre in de onderhandelingen niet verwoord.

Het IAEA presenteerde het ontwerpakkoord gisteren aan Iran, de VS, Rusland en Frankrijk, die de afgelopen drie dagen in Wenen over deze zaak onderhandelden. Het voorstel kwam voor het eerst aan de orde in Genève, waar Iran en zes grote mogendheden begin deze maand onderhandelden over een oplossing voor de spanningen over het omstreden Iraanse nucleaire programma. IAEA-chef Mohamed ElBaradei zei morgen antwoord te verwachten.

Ondanks de positieve reactie van de Iraanse onderhandelaar, IAEA-ambassadeur Ali Asghar Soltanieh, is er geen garantie dat de Iraanse leiders het ontwerpakkoord ongeamendeerd accepteren. In Iran zei president Ahmadinejads woordvoerder vandaag dat „als dit akkoord overeenkomt met de Iraanse belangen, Iran het zal accepteren”. Een Amerikaanse woordvoerder noemde het voorstel „een zeer positieve stap”.

Iran ontkende vanochtend dat Soltaniyeh in september op een internationale conferentie in Kairo heeft gepraat met een Israëlische vertegenwoordiger, zoals in Israël is gemeld. Javanfekr zei dat Iran Israël niet erkent en er nooit mee kan onderhandelen. Hij meende dat „het zionistische regime probeert een akkoord tussen Iran en andere landen te voorkomen”. De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Elie Yishai, zei vanochtend dat Israël bezorgd is over zo’n akkoord. Israël, zelf een atoommacht, is ervan overtuigd dat Iran een kernbom bouwt.