Heel DSB kan in de uitverkoop

Naast DSB Bank is nu ook DSB Beheer failliet, het vehikel waar het hele imperium van Dirk Scheringa onder hing. Het ontwarren van de wirwar van bv’s kan beginnen.

Vanmorgen om 11.00 uur vond een cruciale bespreking plaats op het DSB-hoofdkantoor in Wognum. Dirk Scheringa meldde zich met zijn (tijdelijke) advocaat Louis Deterink bij de twee gisteren benoemde curatoren van DSB Beheer, Rutger Schimmelpenninck en Marcel Groenewegen. Schimmelpenninck is sinds maandag ook al curator van DSB Bank. Doel van de vergadering was inzicht te krijgen in de wirwar van bv’s en geldstromen binnen de DSB-kerstboom.

Dat moet een langdurige bijeenkomst zijn geweest. Een eerste blik op het organogram wekt weliswaar de indruk van een overzichtelijk organisatie: DSB Beheer staat bovenaan, eronder hangen vijf takken, waaronder de bank- en verzekeringsactiviteiten, de sport- en kunstzaken en de vastgoedexploitatie. Daar weer onder staan ruim twintig individuele vennootschappen: van DSB Bank tot het trainingscomplex van AZ, van een veestapel in Opmeer tot het museum voor realisme in Spanbroek.

Maar een nadere bestudering van de beschikbare jaarrekeningen – lang niet alle bv’s publiceren die – leert dat er ingewikkelde bestuurlijke en financiële dwarsverbanden tussen alle DSB-bedrijven lopen. Zo heeft verzekeringsmaatschappij DSB Leven in maart van dit jaar een deposito van 37,5 miljoen euro bij DSB Bank omgezet in een lening zonder onderpand die binnen een jaar had moeten zijn terugbetaald. Net zo’n soort omzetting van tegoeden in een lening heeft DSB Schade gedaan ter waarde van 10 miljoen euro. Beide verzekeringsmaatschappijen betalen jaarlijks een flinke provisielast aan aan zowel DSB Bank als aan DSB Verzekeringen bv. Daarnaast heeft DSB Leven een lening aan DSB Beheer verstrekt van 4,7 miljoen euro, met een pandrecht op twee andere, niet nader genoemde dochterbedrijven van DSB Beheer.

Tot zo ver een greep uit enkele zichtbare geldstromen. Tussen alle andere bv’s van DSB lopen ongetwijfeld meer financiële relaties van dividenden, leningen en onderpanden, die niet in het publieke handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn in te zien.

Scheringa en zijn advocaat Deterink hadden heel wat aan de curatoren uit te leggen vanochtend. Schimmelpenninck en Groenewegen zullen snel alle details willen weten. Ten behoeve van de schuldeisers, zowel die van de failliete bank als van de failliete moedermaatschappij, zullen zij zo snel mogelijk alle bezittingen willen verkopen, tegen een zo hoog mogelijke opbrengst.

Sinds de bank uit Wognum vorige week begon te wankelen, was snel één ding zeker: de rest van het concern zou op korte termijn ook niet levensvatbaar zijn. DSB Bank wordt immers al jaren door Scheringa gebruikt als pinautomaat voor zijn andere activiteiten, om niet te zeggen zijn hobby’s: sport en kunst. DSB Bank heeft een lening van 75 miljoen euro aan DSB Beheer verstrekt om zowel voetbalclub AZ te kunnen financieren als de imposante schilderijencollectie op te kunnen bouwen. Los van de lening worden de uitgaven van Beheer gedekt door onregelmatige dividenduitkeringen.

Toen de geldmachine vorige week werd stilgezet vielen de inkomsten stil. Zoals de rechtbank Alkmaar het gisteren formuleerde bij het failliet verklaren van DSB Beheer: „Summierlijk is gebleken dat de schuldenares in de toestand verkeert dat zij heeft opgehouden te betalen.”

De curatoren van DSB Beheer zullen ook met belangstelling de nieuwe beschuldigingen gaan toetsen die Pieter Lakeman heeft geuit. Volgens zijn berekeningen heeft de aandeelhouder van het hele DSB-concern, de stichting Administratiekantoor Dirk Scheringa Beheer, in de afgelopen 10 jaar ruim 45 miljoen euro aan DSB Beheer onttrokken, in de vorm van dividenduitkeringen en een aandelentransactie. Scheringa zelf verkondigde afgelopen maandag voor de televisie dat hij door het faillissement van zijn bank berooid is. Hij zou alleen nog drie huizen bezitten, waarvan hij er twee zal moeten verkopen om „rond te komen”. Zijn eerder opgenomen spaartegoed van 700.000 euro zou hij terugstorten in de failliete boedel. Als waar is wat Lakeman beweert, zullen de nodige vorderingen ook richting Scheringa privé volgen. Vanochtend wilde de oprichter van het bedrijf niet reageren op de aantijgingen.

Na het tijdelijk inhuren van advocaat Louis Deterink, die zelf een ervaren curator is, heeft Scheringa een ander type advocaat nodig: een gedreven procestijger die zijn mannetje staat in de rechtszaal.

    • Daan van Lent
    • Philip de Witt Wijnen