Fruitvliegen mijden geur na manipulatie van hun herinnering

rotterdam. Een team van Brits-Amerikaanse onderzoekers heeft fruitvliegen geleerd een geur te mijden alsof ze daar slechte ervaringen mee hadden, door de hersencellen van de diertjes te manipuleren. Ze hebben dus in feite `valse herinneringen` bij de dieren opgewekt. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. Bij de meeste insecten is het leren over aantrekkelijke en afstotelijke geuren de belangrijkste reden dat ze een geheugen hebben. Ze kunnen getraind worden om geuren te mijden, net als honden. Geef vliegen elektrische schokken als ze iets ruiken en ze krijgen er een negatieve associatie mee. Die geurherinneringen van insecten vormen een handzaam model voor het geheugen in algemene zin. Daarom is het belangrijk dat het nu voor het eerst mogelijk is om de vorming van die insectenherinneringen na te bootsen.