France Telecom creëert weer banen na golf zelfmoorden

Parijs. France Telecom heeft zijn bedrijfspolitiek aangepast na de zelfmoordgolf onder zijn werknemers. Na jarenlange reorganisaties en het schrappen van tienduizenden banen, kondigt de directie 1.300 nieuwe banen aan. Tot eind dit jaar zijn reorganisaties stilgelegd. Bestuursvoorzitter Didier Lombard wil zo de onrust onder werknemers over de werkomstandigheden wegnemen. Vorige week pleegde weer een medewerker zelfmoord, de 25ste sinds begin vorig jaar. De directie van France Telecom, eigenaar van het wereldwijde merk Orange, ligt onder vuur wegens haar aanvankelijk laconieke reacties op de incidenten. Het aantal zelfmoorden zou niet boven het landelijke gemiddelde komen - in Frankrijk 19 op 100.000, een van de hoogste in West-Europa. Voor hoogopgeleide werknemers zijn zijn die cijfers echter lager. Vorige week werd nummer twee, Pierre-Louis Wenes, brein achter de reorganisaties van de afgelopen jaren, vervangen door Stéphane Richard, die door de Franse regering, grootaandeelhouder, al was aangewezen als latere opvolger van Lombard. Sindsdien bezoeken Lombard en Richard vestigingen met beloftes het werkklimaat te verbeteren. Werknemers klagen al jaren over een ”onmenselijke druk”, onder meer veroorzaakt door overplaatsingen en de overgang van een dienstverlenende naar een op winst gerichte bedrijfsvoering.