...en dit stelt Microsoft er tegenover.

Windows Vista, maar dan goed

Aan sommige clichés valt niet te ontkomen: Windows 7 is Microsofts beste besturingssysteem tot nu toe. Het heeft de snelheid van XP, zo veilig als Vista. Maar zonder hinderlijke waarschuwingen, niet-werkende randapparatuur en overbelaste processors. Windows 7 kan zich goed meten met concurrent Mac OS X. Google zal zich in moeten spannen om met Chrome OS een serieus (gratis) alternatief te bieden.

Bescheiden over Bing.com

Microsoft heeft – nu met Yahoo – een innovatieve zoekmachine in de vorm van Bing.com en die blijkt toch iets aan dat enorme Google-marktaandeel te knabbelen. Microsoft waakt ervoor niet te hoog van de toren te blazen: dat heeft bij de vorige versies van de zoekmachine alleen maar averechts gewerkt.

Xbox 360 dist PlayStation 3

Met spelcomputer Xbox bond Microsoft de strijd aan met Sony en Nintendo. Inmiddels heeft de Xbox een goede positie ten opzichte van de PlayStation 3. Project Natal moet volgend jaar de Nintendo Wii aanpakken: een sensor die het mogelijk maakt games alleen met lichaamsbewegingen en je stem te besturen.

Google: het kan nog erger

Het imago van Microsoft verbetert vanzelf naarmate Google aan dominantie wint op het web. Google wordt al vaak omschreven als het nieuwe Microsoft, en dat is niet als compliment bedoeld.

Wat een enthousiaste meneer

Microsoft-topman Steve Ballmer is veel energieker dan zijn voorganger, übernerd Bill Gates. Vorige week kreeg Ballmer een zaal met 600 Nederlandse studenten plat. Dat zal Larry Page en Sergey Brin van Google niet zo snel lukken: ze lijken zelf nog op wiskundestudenten (met elk 15,3 miljard dollar op de bank). Apple-topman Steve Jobs is onaantastbaar in zijn gevoel voor marketing en design, maar hij is mediaschuw en heeft een broze gezondheid.